Mitt i Sollentuna

Ilskan är stor mot kraftledni­ng i Viby

En 65 meter hög kraftledni­ng kan komma att byggas runt hela Viby. Ledningen kommer dessutom att gränsa till Järvafälte­t och synas från bland annat Bögs gård. Nu har grannarna i Viby startat en namninsaml­ing i hopp om att stoppa planerna.

- Pauline Cederblad pauline.cederblad@direktpres­s.se

Grannarna i Viby rasar mot planen på en 65 meter hög kraftledni­ng som kan komma att byggas runt hela Viby. Nu har de lämnat in en proteslist­a i hopp om att stoppa bygget.

Svenska Kraftnät vill höja kapacitete­n i elnätet för kraftledni­ngen som löper mellan Överby i Sollentuna och Beckomberg­a. Den nuvarande kapacitete­n på 220 kV ska höjas till 400 kV. I praktiken innebär det att en 65 meter hög ledning kommer att omringa hela Viby och gränsa till Järvafälte­ts naturreser­vat.

Redan idag finns en 20 meter hög kraftledni­ng som löper runt Viby. Det är alltså den som nu riskerar att bli mer än tre gånger så hög, och många boende i Viby är oroliga för konsekvens­erna av kraftledni­ngen.

– Dels handlar det om värdeminsk­ningen på våra hus och det estetiska, men också rädslan för vilka effekter det här kan ha på kroppen, säger Bengt Rudemyr som bor i området.

”Blir ett experiment”

– Det kommer att se ut som hela Viby är inburat. Det känns otroligt omodernt att planera för luftburna ledningar på det här viset. Politiker fattar ibland beslut som inte känns så genomtänkt­a. Som skip stop-tågen – där kunde man ändra sig och dra tillbaka det. Men i det här fallet bygger man för något som ska stå en otroligt lång tid. Det är betydligt mycket svårare att dra tillbaka. Man vet inte heller riktigt vad det här skulle få för konsekvens­er på hälsan. Det blir ett experiment, menar Vibybon Henrik Ström.

I nuläget är det främst Vibybor som oroar sig för ledningen. Men desto fler skulle se ledningen om den blir verklighet, menar Henrik Ström.

– När man kommer ut till Bögs gårds idag är det som att komma ut på landet. Folk älskar den platsen. Men den här ledningen skulle synas över precis hela Järvafälte­t.

Två alternativ kvarstår

Flera olika alternativ för hur kraftledni­ngen ska löpa har tidigare varit aktuella, bland annat via vattenväge­n men också nedgrävda. Men nu återstår bara två alternativ. Ett är ledningen som löper längs med Viby och Järvafälte­t och sedan vidare förbi Kronåsen och Akalla.

Man vet inte heller riktigt vad det här skulle få för konsekvens­er på hälsan. Det blir ett experiment.

Det andra alternativ­et ser Vibyborna som betydligt lämpligare: från Överby, längs Stäketlede­n, förbi Kallhälls villastad och längs med E18.

Ett problem med det alternativ­et är att ledningen i sådana fall skulle behöva gå genom Järvafälte­ts naturreser­vat istället för längs med det.

– Den sträckning­en ligger dock inte lika nära någon tät bebyggelse och en stor del går längs E18, menar Bengt Rudemyr.

Skriver protestlis­ta

Nu har Vibyborna samlat in namnunders­krifter till en protestlis­ta som de skickat in till Svenska Kraftnät. 9 november var sista dagen för att skicka in synpunkter­na. Men oavsett utfall är de boende inte redo att ge sig.

– Vi kommer att kämpa in i det sista. Blir det ett felaktigt beslut nu så kommer vi inte att ge oss, fastslår Henrik Ström.

”Förstår oron”

Martin Görnebrand, projektled­are på Svenska kraftnät, säger att han förstår Vibybornas oro.

– Vi bygger för regionala behov och då blir det tyvärr lokala intrång. Nu är vi mitt inne i ett samråd och är tidigt i processen. Då kan vi inte svara detaljerat på alla frågor som de boende har och det förstår jag skapar frustratio­n.

Anledninge­n till att de vill bygga en luftburen ledning har flera förklaring­ar.

– Det är mycket säkrare och en enklare teknik att jobba med. Om det blir något fel kan det ta flera veckor att åtgärda en nedgrävd ledning. Är den luftburen kan man se felet direkt och åtgärda det betydligt snabbare. Skulle man gräva ner ledningen skulle man förlora 700 megawatt i kapacitet in till Stockholm. Det motsvarar hela Lund och Malmös behov av el, säger Martin Görnebrand

Kommunen ska lämna in sitt yttrande i december. I februari kommer beslut att fattas kring vilken sträckning som kommer att bli verklighet.

 ??  ?? KRITISKA. Henrik Ström och Bengt Rudemyr, boende i Viby, är kritiska till den 65 meter höga kraftledni­ng som föreslås dras runt bland annat Viby.
KRITISKA. Henrik Ström och Bengt Rudemyr, boende i Viby, är kritiska till den 65 meter höga kraftledni­ng som föreslås dras runt bland annat Viby.
 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ??
FOTO: PAULINE CEDERBLAD
 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? JÄRVAFÄLTE­T. Den nuvarande kraftledni­ngsparken går längs med Järvafälte­t. Den riskerar nu att bli betydligt större, och ha högre effekt.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD JÄRVAFÄLTE­T. Den nuvarande kraftledni­ngsparken går längs med Järvafälte­t. Den riskerar nu att bli betydligt större, och ha högre effekt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden