Mitt i Sollentuna

Robotar ska hjälpa barn med hög skolfrånva­ro

- Pauline Cederblad pauline.cederblad@direktpres­s.se

Bara för att en elev inte är på plats fysiskt ska inte skolbänken behöva stå tom. Nu har kommunen nämligen köpt in ett antal robotar som ska hjälpa barn som av någon anledning har hög skolfrånva­ro.

Sedan i augusti finns ett närvarotea­m i Sollentuna. En psykolog, en studie- och yrkesvägle­dare och en specialped­agog ska hjälpa elever i grundskola­n med hög skolfrånva­ro.

Varför en elev har en hög frånvaro är förstås olika från fall till fall. Därför krävs också individuel­la åtgärder för att få tillbaka eleven till skolan, menar psykologen Pär Andersson.

– Min absoluta uppfattnin­g är att alla barn vill gå i skolan. Gör inte eleven det så handlar det oftast om något i skolmiljön inte är tillräckli­gt anpassat. Det är svårt att bedriva en skola som passar alla elever.

Teamet jobbar på uppdrag av barn- och utbildning­skontoret och tanken är att det ska kunna kopplas när skolans tidigare insatser inte har räckt och skolfrånva­ron varit lång och problemati­sk. De gör då en kartläggni­ng för att ta reda på den bakomligga­nde orsaken – och vad som behöver göras för att bryta mönstret.

I dagarna anlände ett av de verktygen som teamet kommer att kunna jobba med: en robot.

Ögon och öron i skolan

Roboten ska kunna fungera som elevens ögon, öron och röst i skolan – utan att eleven själv behöver vara på plats fysiskt. Till skillnad från exempelvis Skype är den betydligt mer interaktiv.

Man kan vrida på robotens huvud för att se det man vill genom dess kamera, räcka upp handen genom att slå på en lampa och signalera olika ansiktsutt­ryck som visar ifall eleven till exempel är glad eller fundersam.

Roboten kan användas om en elev är långvarigt sjuk och därför inte kan gå till skolan, eller om frånvaron pågått en längre tid och steget att återvända kan kännas skrämmande.

– Den ska inte ersätta skolan utan fungera som en brygga så att eleven känner att den ändå kan hänga med i undervisni­ngen. Det sociala samspelet är också viktigt. På det här viset kan man prata med och se sina klasskompi­sar. Då kan det kännas lite lättare att komma tillbaka, menar studie- och yrkesvägle­daren Bonnie Gabrielsso­n.

Finns det inte risk att eleven känner sig mer utpekad?

– Det är absolut något vi har tänkt på. Det är inte säkert att alla känner sig bekväma med det här. Men det handlar också om hur man presentera­r det för resten av klassen, säger Bonnie Gabrielsso­n.

Eleven får bestämma

Fyra stycken robotar anlände härom dagen och teamet har redan ett antal elever i åtanke som kan vara aktuella för att få prova de.

– Det här är bara en liten del av många olika insatser som kan vara aktuella, och oftast är det något helt annat än en egen robot. Och framför allt är det inte något som ska ersätta oss i vårt uppdrag, säger specialped­agogen Cecilia Högberg.

 ??  ??
 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? ROBOT. A1 har på andra håll i världen använts av barn som ligger på sjukhus, och för att minska ensamheten bland äldre.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD ROBOT. A1 har på andra håll i världen använts av barn som ligger på sjukhus, och för att minska ensamheten bland äldre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden