Mitt i Sollentuna

MER Ökat hot mot polisen

Nu har Rotebro fått en egen öl. Stefan Klint som startat Sollentuna­s första och hittills enda microbrygg­eri ser framför sig att alla kommundela­r på sikt ska kunna få en egen öl. – Drömmen vore ett eget bryggeri i stil med en New York-byggnad under Stäket

- Text: Pauline Cederblad

I ntresset för mat och dryck har alltid funnits där, och Rotebrobon Stefan Klint har länge jobbat gentemot restaurang­branschen. – Jag har alltid gillat öl. Så skaffade en kompis en bryggare som man hade på spisen och jag skaffade direkt en likadan, berättar han.

Men det var omständlig­t och vännerna införskaff­ade snart riktiga bryggmaski­ner. Och sedan dess har intresset bara växt.

– Då bryggde jag öl som vi bara drack hemma och bjöd vänner på. Men så insåg jag att jag faktiskt har kunskap om branschen och försäljnin­g.

Numera är en del av familjens garage ombyggt till ett microbrygg­eri. Sollentuna Bryggeri har officiellt startat och har engagerat både frun Ulrika och de tre barnen.

Här spenderar Stefan Klint en kväll i veckan efter jobbet och förfinar sina recept och experiment­erar med nya smaker.

– Att brygga öl är egentligen inte särskilt svårt – men att få den god är desto svårare. Det är mycket mer kemi än jag trodde. Man måste vara väldigt noggrann med alla steg och temperatur­er.

Uppvuxen i Sollentuna

Att det skulle bli en lokal öl kändes självklart. Stefan Klint är uppvuxen på sam- ma gata i Rotebro där han nu som vuxen bor med sin familj. Flera andra familjemed­lemmar bor på samma gata.

– Jag gillar verkligen det lokala. Det vore fantastisk­t om varje kommundel i Sollentuna kunde få en egen öl i framtiden. Drömmen vore att bygga ett eget bryggeri i stil med en New York-bygg- nad under Stäketlede­n, säger han och skrattar.

Rotebro Pale Ale finns numera till försäljnin­g bland annat hos Sollentuna Bowlinghal­l och La Diablas bakficka. På sikt vill Stefan få in Sollentuna Bryggeris öl på Systembola­get.

– Det är ganska dyrt så jag väntar lite. Förhoppnin­gsvis kan vi sälja ölen på Systembola­g i Sollentuna i slutet av nästa år.

Tidskrävan­de bryggning

Stefan är noga med att det ska skyndas långsamt, och verkligen bli bra. Efter att en ny öl har bryggts tar det sju veckor innan den är redo att smakas. Blir den inte bra, ja då är det bara att börja om och sedan vänta några veckor till innan den kan utvärderas igen.

– Rotebro Pale Ale gjorde jag om tre gånger så det tog några veckor. Jag jobbar med en ny öl nu och trodde att den skulle bli klar den här omgången, men jag var inte helt nöjd. Vi gör det här i väldigt liten skala så det får ta sin tid.

Men någon ambition om att brygga världens godaste öl finns inte.

– Det finns det så många som strävar efter. Jag vill göra en god öl som man vill ha en till av – och att den ska vara lokal förstås. Men sådant kan ju ändras. Kan vi någon gång ha ett riktigt bryggeri med ett labb att jobba med nya smaker i kommer jag säkert tänka om.

Att brygga öl är egentligen inte särskilt svårt – men att få den god är desto svårare. Det är mycket mer kemi än jag trodde.

 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? MICROBRYGG­ERI. Stefan Klint har gjort i ordning en del av garaget där han brygger öl.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD MICROBRYGG­ERI. Stefan Klint har gjort i ordning en del av garaget där han brygger öl.
 ??  ?? ROTEBRO. Rotebro Pale Ale finns till försäljnin­g på ett par ställen i Sollentuna.
ROTEBRO. Rotebro Pale Ale finns till försäljnin­g på ett par ställen i Sollentuna.
 ??  ?? HUMLE. Olika sorters humle ger olika karaktär till smaken.
HUMLE. Olika sorters humle ger olika karaktär till smaken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden