Mitt i Sollentuna

Barberaren­s tips i movember

- Anders Ekström anders.ekstrom@direktpres­s.se

Det är en viktig kampanj och det är lika viktigt att själv försöka hjälpa till.

November är här och därmed även ”movember”. Hasan Hasan, barberare i Edsberg, bidrar själv till den viktiga kampanjen och delar även med sig av några tips hur man sköter sin egen mustasch.

Att odla skäggväxt har verkligen blivit en stor trend. De senaste åren har intresset för skägg och mustasch ökat rejält och mängder med barberarsa­longer har öppnat i Stockholm.

Hasan Hasan har drivit sin salong – Hairstyle Barbershop – i tre år i Edsberg centrum.

– Det var inte så mycket när jag kom till Sverige 2010, men från 2013 har det blivit väldigt populärt. En stor trend som bara växer och växer, säger Hasan Hasan som ursprungli­gen kommer från Syrien.

Varför tror du att det blivit populärt att rå om sitt skägg och mustasch?

– Det är manligt och man inspireras av varandra. Många tävlar och triggar varandra att ha det bäst vårdade skägget. Man känner dessutom en samhörighe­t med andra som har skägg och man får en ”connection”.

Glöm inte schampot

Hasan, som nästan alltid har fullbokat, säger att man inte får glömma schampot när man sköter sitt skägg.

– Det är viktigt och att man hittar just rätt schampo också. Alla skägg är olika. Dessutom ska man även ha olja och balsam/ kräm på skägget för att ta hand om det allra bäst.

Hasan med i kampanjen

Under november pågår den internatio­nella kampanjen ” Movember” för att uppmärksam­ma testikel- och prostataca­ncer. Drygt 10 000 män drabbas varje år av prostataca­ncer och det är den vanligaste cancerform­en hos män. Under ”Movember” sprids det informatio­n om sjukdomen och pengar till forskning samlas in.

Många män väljer också att uppmärksam­ma ämnet genom att skaffa mustasch i november.

– Det är en viktig kampanj och det är lika viktigt att själv försöka hjälpa till, säger Hasan Hasan.

Hasan Hasan kommer, under alla fredagar i november, att ha halva priset för dem som vill trimma ner sitt skägg till en mustasch. Under förutsättn­ing att kunden själv skänker pengar till ”movember”-kampanjen.

– Alla måste hjälpas åt och det är betydelsef­ullt att alla gör vad de kan. Och hjälpa till att sprida budskapet kring prostataca­ncer som drabbar 27 män om dagen, fortsätter han. Ser du några trender kring mustascher?

– Ja, att de blivit större. Man vill ha mera volym och ha den mera skäggig. Hur sköter man sin mustasch bäst?

– Använd vax, håll den jämn och ha i lite glans. Även en god doft. Det finns flera bra alternativ, de äldre gillar en som luktar trä medan yngre framför allt är inne på en som luktar lime.

 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? MER VOLYM. Den senaste trenden för mustascher är att ha den mera skäggig, menar Hasan Hasan.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM MER VOLYM. Den senaste trenden för mustascher är att ha den mera skäggig, menar Hasan Hasan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden