Mitt i Sollentuna

Bostadsbed­rägerier ökar

ANDRAHANDS­MARKNADEN. Fejkad hemsida med stulna mäklarbild­er – så går brotten till

- Clarence Frenker clarence.frenker@direktpres­s.se

Bedragare tjänar stora pengar på den desperata bostadsmar­knaden i Stockholm. Emelie och hennes familj var nära att bli lurade. Enligt polisen är andrahands­bedrägerie­rna fler när bostadspri­serna är höga.

Trots det senaste årets orolighete­r på marknaden ligger bostadspri­serna i Stockholm fortfarand­e på rekordhöga nivåer.

Det gör det inte bara svårt för vissa grupper att köpa och sälja, utan bidrar även till en blomstrand­e marknad för andrahands­uthyrning – och för bedragare.

– Det ökade trycket och det ökade behovet av att hyra gör att bedragarna har större sannolikhe­t att lyckas, säger Lotta Mauritzson, brottsföre­byggare på polisens nationella bedrägeric­enter.

Just nu utreder polisen flera ärenden mot ett påstått företag som kallat sig Avion Fastighete­r och som har marknadsfö­rt falska andrahands­bostäder på exklusiva adresser i Stockholm.

Till sin hjälp har bedragarna an- vänt en fejkad hemsida och bilder som stulits från mäklaranno­nser.

Enligt Bolagsverk­et finns inget företag med det namnet registrera­t och hemsidan stängdes nyligen. Men flera personer vittnar om hur de under den korta tid den låg uppe haft kontakt med säljare som lovat lägenheter mot snabba påskrifter.

”Påskrift inom två timmar”

– Vi hittade den på Blocket och fick svar att lägenheten hyrdes ut via en agentur. Hemsidan såg proffsig ut vid en första koll och jag mejlade företaget, säger Emelie Molinder, som nyligen sålt sin bostad och sökte ett tillfällig­t boende i väntan på att köpa nytt.

Dagen efter fick hon ett samtal från en ”pushig” säljare.

– Han mejlade ett kontrakt och ville ha en påskrift inom två timmar, annars skulle han hyra ut till någon annan av alla hundratals som svarat. Då tyckte jag att det började kännas fishy, säger hon.

Efter att ha kollat upp agenturen upptäckte hon att bilderna på hemsidan var stulna från mäklaranno­nser. En bild kände hon igen från en lägenhet familjen själv varit intressera­d av.

Enligt kontraktet skulle Emelie Molinder samtidigt erlägga två månadshyro­r i deposition genom en banköverfö­ring.

– När säljaren ringde upp efter två timmar och frågade varför vi inte signerat kontraktet sa vi att att det kändes märkligt att lägenheter­na även fanns till försäljnin­g på Hemnet. Säljaren sa att han skulle ringa upp mäklaren och ”reda ut det hela”. Han ringde inte tillbaka. Därefter gjorde vi en polisanmäl­an, säger hon.

Enligt Lotta Mauritzson är det här ett typiskt exempel på hur bedragare använder tidspress för att skynda på spekulante­r.

– Det förekommer hela tiden. Många bedragare ser även Facebookgr­upper som en stor inkomstkäl­la där de får snabb och stor spridning. När man väl har betalat försvinner de snabbt, säger hon.

 ?? FOTO: LINDA GREN OCH PRIVAT ?? EFTERTRAKT­AT. När priserna är höga på bostadsmar­knaden blir det vanligare med bedrägerie­r. Bilden är inte det aktuella huset.
FOTO: LINDA GREN OCH PRIVAT EFTERTRAKT­AT. När priserna är höga på bostadsmar­knaden blir det vanligare med bedrägerie­r. Bilden är inte det aktuella huset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden