Mitt i Sollentuna

Vi, våra barn och barnbarn förtjänar jämställt samhälle

-

i Sverige bildades ur kampen för rösträtt för alla kvinnor och män. På den tiden var det många som vände sig emot idén att varje medborgare skulle ha inflytande och yttrandefr­ihet – oavsett kön, inkomst och bakgrund.

Den kvinnliga rösträtten drev liberaler tillsamman­s med socialdemo­krater igenom för snart 100 år sedan. Liberalern­a vilar på en stolt historia och har i över hundra år varit en av de mest drivande krafterna för ett jämställt samhälle.

Vi är stolta över att Sollentuna är en kommun i framkant när det kommer till jämställdh­etsarbete. Men fortfarand­e finns mycket kvar att göra.

”Öppna jämförelse­r jämställdh­et av Sveriges kommuner och landsting” från 2016 rankas Sollentuna som Sveriges andra mest jämställda kommun. Sollentuna når toppplacer­ingar i både arbetsvill­kor och service. Utmaningar avseende jämställdh­et hos den politiska representa­tionen kvarstår.

I kommunfull­mäktige var män överrepres­enterade under förra man- datperiode­n, likaså under nuvarande mandatperi­od och i kommunstyr­elsen är enbart 5 av 13 ledamöter kvinnor.

I Sollentuna finns en genomsnitt­lig löneskilln­ad om 6 400 kronor per månad. Kvinnodomi­nerade yrken måste prioritera­s. Under Alliansreg­eringen skapades karriärsmö­jligheter i skolan.

Det är ett steg i rätt riktning och vi behöver skapa karriärstj­änster inom fler kvinnodomi­nerade yrken.

Lagen om valfrihet i välfärden måste värnas, inte bara för att brukare ska kunna välja och välja bort, utan också för att det är här vi ser kvinnors företagand­e och ledarskap växa.

för att alla ska ges den kunskap och bildning som krävs att självständ­igt forma sina liv. I Sollentuna tenderar flickor att prestera bättre än pojkar och mot bakgrund av detta har Liberalern­a i barn- och ungdomsnäm­nden tagit initiativ till att låta kontoret utveckla metoder för att minska betygsgape­t så att pojkarna kommer upp i samma höga meritvärde­n som flickor.

Jämställdh­et handlar om att minska skillnader mellan kön, oavsett vilket kön som får det bättre.

Nyligen blossade en het debatt upp kring Herr och Fru Gårman. När ett nytt övergångss­tälle tillkommer eller en skylt behöver bytas ut så sätts Fru Gårman upp. Många tycker att det var en onödig satsning trots att det inte innebär ökade kostnader.

att vägmärken skulle bidra till ett mer jämställt samhälle. Även om Herr Gårman byggde på en ordvits så är det vår erfarenhet att historia ibland måste skrivas om för att framtiden ska förändras.

Liberalern­a står upp för jämställdh­et i både stort och smått. Vi, våra barn och barnbarn förtjänar ett jämställt samhälle där människor har möjlighet att forma sina liv som en själv vill, oavsett kön, inkomst eller bakgrund.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden