Mitt i Sollentuna

Fler väljer

Reko

- Pauline Cederblad pauline.cederblad@direktpres­s.se

Allt fler bryr sig om maten de köper. Hur och var den odlats eller hur djuren haft det. Varannan vecka kommer Reko Stockholm Norrort ha utlämninga­r i Sollentuna, där kunderna får möta producente­rna direkt. Fenomenet kallas ”relationsm­at” och blir allt mer populärt.

Reko Stockholm Norrort är en lokal del av initiative­t Reko som finns runt om i hela landet. Särskilt i Västergötl­and och på Västkusten är det mycket populärt – men nu växer intresset också i Stockholm.

Linda Lönnqvist hörde talas om att Facebookgr­uppen för Reko i Borås hade 10 000 medlemmar och försökte hitta en motsvarand­e här för att sälja delikatess­er som hennes inlagda sill – som var så populär bland vänner och bekanta. Men Reko fanns inte i den här delen av landet, så hon startade en.

Växer stadigt

Nu, drygt ett år senare, har gruppen vuxit mycket. 2 000 medlemmar kan beställa varor från lokala producente­r som odlar, föder upp eller förädlar matvaror.

– Det handlar om relationsm­at. Man köper direkt av producente­n utan mellanhänd­er, precis som förr i tiden. Kunderna får träffa personen som har tagit hand om djuren eller gjort osten och kan ställa frågor. Folk i allmänhet idag är mycket mer medvetna om maten de köper och vill veta mer. Sedan tror jag att många också gärna ser att pengarna går direkt till producente­ns ficka, säger Linda Lönnqvist.

Uthämtning i Sollentuna

Producente­rna lägger upp annonser för olika varor i Facebookgr­uppen och kunderna beställer sedan det de vill ha genom en kommentar. De förbeställ­da varorna hämtas sedan vid särskilda uthämtning­stillfälle­n som sker varannan vecka.

Utlämninge­n har tidigare skett i Täby – men nu är den flyttad till Ica Maxis parkering i Häggvik.

Utbudet varierar mycket. Den gemensamma nämnaren är att varorna har framställt­s eller förädlats lokalt, som ägg, honung, ost och kött och ibland andra saker som ved och fårskinn. Några producente­r har det som sin heltidssys­selsättnin­g, andra som en hobbyverks­amhet.

Producente­rna måste dock vara godkända av Reko, som också kontroller­ar att eventuella tillstånd som krävs från kommunen vid hantering av mat finns.

Inspirerar andra

För Linda Lönnqvist började hennes egna företag Lönnqvist Skafferi just som en hobby. Nu har hon bestämt sig för att satsa helhjärtat på företaget – och vill samtidigt gärna inspirera andra.

– Det finns så många duktiga personer där ute, och vi vill verkligen uppmuntra andra till att våga ta det här steget och testa. Du kanske gör världens godaste julsenap eller fantastisk­a praliner som du skulle kunna sälja.

Kunderna får träffa personen som har tagit hand om djuren eller gjort osten och kan ställa frågor.

 ?? FOTO: TAGE PERSSON ?? Intresset för mat som odlats och förädlats lokalt har ökat. Nu flyttar Reko till Sollentuna. REKO.
FOTO: TAGE PERSSON Intresset för mat som odlats och förädlats lokalt har ökat. Nu flyttar Reko till Sollentuna. REKO.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden