Mitt i Sollentuna

Sollentuna klättrar

på skolrankni­ng

- Pauline Cederblad pauline.cederblad@direktpres­s.se

Lärarförbu­ndet rankar varje år Sveriges bästa skolkommun­er och jämför bland annat andelen behöriga lärare, lärartäthe­t och meritvärde­n.

Nu har årets resultat presentera­ts och Sollentuna hamnar på plats 45 av landets 290 kommuner – en tydlig förbättrin­g sedan förra årets placering på 70:e plats.

För punkter som Lärarförbu­ndet tittar på ligger Sollentuna riktigt bra till. Sett till lärarlöner­na hamnar Sollentuna på en fjärdeplat­s i landet. Även meritvärde­na för elever i årskurs nio drar upp snittet – där hamnar Sollentuna på femteplats.

Medan de två områdena såg bra ut även förra året har man lyckats klättra i ett antal kategorier där det inte varit lika gott ställt tidigare. Kommunen hamnar i år på plats 163 gällande andelen behöriga lärare, en siffra som förra året var nere på 255.

– Det är förstås väldigt bra att vi har lyckats klättra 25 platser. Men för den sakens skull betyder det inte att man kan slå sig till ro. Det finns mycket kvar att jobba med, menar Anne Frimand vid Lärarförbu­ndet i Sollentuna.

Har tappat resurser

Men det finns också delar i Lärarförbu­ndets kartläggni­ng som visar som områden som har försämrats. Sollentuna hamnar till exempel på plats 274 gällande lärartäthe­t och på plats 199 när Lärarförbu­ndets lokala avdelning svarar på hur väl kommunen lever upp till avtal och vilka förutsättn­ingar förbundet tycker att Sollentuna­s lärare ges.

– När det kommer till resurser har vi också tappat. Där märker man att det tyvärr inte skjuts till de pengar som behövs, säger Anne Frimand.

Hon påpekar också att vissa delar, som lönen, där Sollentuna ligger bra till kan ha andra sidor också.

– Som ny lärare kan du komma in och få en bra ingångslön, men sedan händer inte så mycket mer. Vi måste bli mycket bättre på att faktiskt premiera de lärare som stannar kvar i Sollentuna. Det finns andra kommuner som är villiga att betala för kompetens.

Enligt rankningen har Sollentuna­s lärare blivit friskare. Där klättrar kommunen från plats 111 till plats 65. Men här finns det väldigt mycket att göra för lärarnas hälsa, säger Anne Frimand.

– Om man bara lägger på saker till arbetet utan att ta bort något så kraschar människor till slut. Vi rankas högre, men i verklighet­en finns det väldigt mycket att göra för lärarnas arbetsbela­stning och arbetsmilj­ö. Det är även i enlighet med det avtalet som finns för hösten, att man ska jobba med det.

Vi måste bli mycket bättre på att faktiskt premiera de lärare som stannar kvar i Sollentuna. Det finns andra kommuner som är villiga att betala för kompetens.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Sollentuna klättrar till plats 45 i rankingen Bästa skolkommun. SKOLA.
FOTO: MOSTPHOTOS Sollentuna klättrar till plats 45 i rankingen Bästa skolkommun. SKOLA.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden