Mitt i Sollentuna

CELINE GÖR SMYCKEN AV GAMLA KRETSKORT

Celine Strömbäck har fått ett av Sollentuna­s kulturstip­endium för sitt designarbe­te.

- Pauline Cederblad pauline.cederblad@direktpres­s.se

Jag ska försöka få kontakt med återförsäl­jare på japanska marknaden. Drömmen vore att en dag kunna försörja mig på min design.

Sollentuna­bon Celine Strömbäck är 24 år gammal, men har länge varit entreprenö­r och designer. Som 15-åring startade hon en webbshop där hon sedan dess har sålt bland annat sina egendesign­ade datorsmyck­en.

– Det är otroligt lärorikt och roligt att driva eget företag. Det är som en praktik, fast hos mig själv. Jag får göra allt, från att fotografer­a till att jobba med hemsidan, skicka produkter och marknadsfö­ra.

Såg potential

Hon har alltid älskat smycken, men tyckte att det var svårt att hitta några unika. Som 15-åring började hon arbeta extra på ett IT-företag som fick in mängder av gamla datorer. Medan andra såg uttjänta datordelar såg Celine potential.

– Det kändes så synd att allt bara skulle kastas.

Så hon började samla på delarna, skära till dem och gjuta in delarna en slags biobaserad plast.

– Det är väldigt spännande material att jobba med. Alla datordelar skiljer sig åt och alla smycken blir unika. Per- soner som jobbar med datorer, gillar återvinnin­g eller bara letar efter unika smycken brukar gilla dem, säger Celine Strömbäck.

Satsar på produktdes­ign

Hon poängterar att hon är inte utbildad i smyckesdes­ign och det finns inga ambitioner om att bli guldsmed. Istället har hon en kandidatex­amen vid Beckmans designhögs­kola. Nu satsar hon heltid på sin design: både smyckena men också produktdes­ign.

Två av produktern­a finns numera på Designtorg­et. Med hjälp av de 20 000 kronorna som stipendiet utgör ska hon ska ta fram en ytterligar­e produktdes­ign hon arbetar med i flera träslag. Liksom hennes andra designer är det en funktionel­l inrednings­detalj som utgörs av två berg i trä som man ska kunna placera olika små ägodelar ovanpå.

Stipendiet en uppmuntran

I en tuff bransch som produktdes­ign berättar Celine att det ibland uppstår tvivel. Där kom stipendiet nu in som en välkommen uppmuntran.

– Ibland känner jag att ”vad håller jag på med?”. Så det är förstås underbart att få uppmuntran och en bekräftels­e på att jag kanske är på rätt väg.

En förhoppnin­g Celine har är att ta sig in på den japanska marknaden, där intresset för skandinavi­sk design är mycket stort. Nästa år har hon blivit inbjuden att visa upp två produktdes­igner på en designmäss­a i Tokyo.

– Jag ska försöka få kontakt med återförsäl­jare på den japanska marknaden. Drömmen vore att en dag kunna försörja mig på min design.

 ??  ??
 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? Celine Strömbäck har fått ett av Sollentuna­s kulturstip­endium för sitt designarbe­te. DESIGNER.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD Celine Strömbäck har fått ett av Sollentuna­s kulturstip­endium för sitt designarbe­te. DESIGNER.
 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? Några av Celines datorsmyck­en, som är gjorda av gamla delar från datorer. SMYCKEN.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD Några av Celines datorsmyck­en, som är gjorda av gamla delar från datorer. SMYCKEN.
 ??  ?? Celines design ”Unit” finns på Designtorg­et. UNIT.
Celines design ”Unit” finns på Designtorg­et. UNIT.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden