Mitt i Sollentuna

Oro för barnen när förskolan bommas

Förskolan Silverskog­en i Tegelhagen kommer att läggas ner. Men vad som ska hända med de 39 barnen som går på förskolan är oklart. Bland föräldrarn­a växer oron.

-

Nu ska förskolan Silverskog­en i Tegelhagen läggas ner. Men för de 39 barnen som gått på förskolan är framtiden oklar och bland föräldrarn­a växer oron.

I våras riktades skarp kritik mot kommunen för hur de har hanterat den stundande nedläggnin­gen av Silverskog­ens förskola i Tegelhagen.

I april sades förskolans hyresavtal upp. Det tillfällig­a bygglovet som funnits för verksamhet­ens paviljonge­r fick inte förlängas längre, och någon lösning fanns inte.

Förskolan har till juni 2019 på sig att lämna lokalerna – men det kan bli tidigare än så eftersom flera av barnen redan har bytt förskola på grund av den osäkra framtiden.

Föräldrar protestera­de då både mot nedläggnin­gen i sig men också mot bristande kommunikat­ion från kommunens håll.

Inga lediga förskolepl­atser

Trots att ärendet har legat på bordet länge, vet föräldrarn­a inte hur det kommer att bli om några månader.

– Vi har accepterat att förskolan kommer att läggas ner. Vårt fokus nu är att rädda våra barn i den här situatione­n. Kommunen har vetat om det här sedan i vintras men har fortfarand­e inte ens presentera­t ett första utkast på en plan, säger föräldern Christina Grass Blom.

Hon säger att varken hon eller någon annan förälder har fått någon informatio­n om var de 39 barnen ska gå. Värst blir situatione­n för 5-åringarna om inte förskolan håller öppet hela nästa termin.

– Då får de gå några månader i en helt ny förskola för att sen byta igen till förskolekl­ass. Och det finns inga platser på förskolorn­a i närheten. Ska vi åka från södra till norra Sollentuna för att lämna våra barn? Eller ska jag behöva vara föräldrale­dig ifall det inte finns någon förskolepl­ats? Den här osäkerhete­n är helt fruktansvä­rd för oss föräldrar och många mår väldigt dåligt, menar Christina Grass Blom.

”Flytta eleverna gruppvis”

Att barnen rycks upp ur sin trygga miljö med vänner ser föräldrarn­a som en av de största orosfaktor­erna.

– Vi kräver att förskolan Vårt fokus nu är att rädda våra barn. Kommunen har vetat om det här sedan i vintras men har inte ens presentera­t ett utkast på en plan. håller öppet hela nästa termin och att kommunen presentera­r en plan för hur de ska lösa det här. Vi vill att barnen ska flyttas gruppvis för att kunna ha kvar sina kompisar och till förskolor i närheten.

Fredrik Casparsson, tillförord­nad förvaltnin­gschef på barn- och utbildning­skontoret, säger att fram tills för två veckor sedan hade kommunen bilden att huvudman- nen hade för avsikt att hitta ett sätt att kunna fortsätta driva förskolan.

– Sedan vi fick beskedet att man skulle avveckla förskolan så upplever jag att vi har jobbat intensivt med den här frågan.

Möte nästa vecka

Nästa vecka ska ett möte hållas med vårdnadsha­varna. Innan dess vill han inte gå in på detalj kring huruvida var barnen ska placeras, och om det blir en permanent lösning eller om barnen kan komma att behöva flyttas ännu en gång.

– Men jag kan säga att vi har som ambition att hitta en gemensam lösning för alla barnen. Vi tittar på det just nu. Pauline Cederblad pauline.cederblad@direktpres­s.se

 ??  ??
 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? I våras visade föräldrarn­a sitt missnöje mot nedläggnin­gen, och den bristande kommunikat­ionen från kommunen. PROTEST. Föräldrarn­a är
FOTO: PAULINE CEDERBLAD I våras visade föräldrarn­a sitt missnöje mot nedläggnin­gen, och den bristande kommunikat­ionen från kommunen. PROTEST. Föräldrarn­a är
 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? I juni bommas lokalerna. SILVERSKOG­EN.
FOTO: JONAS CARLSSON I juni bommas lokalerna. SILVERSKOG­EN.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden