Mitt i Sollentuna

Tjejjouren i samtal med kommunen efter Metoo

Drygt ett år har gått sedan #Metoo-rörelsen tog fart. Men vad har hänt sedan dess? Alldeles för lite, tycker volontärer­na och de anställda på queer-, trans- och tjejjouren Indra. Nu anordnar de ett panelsamta­l för att lyfta frågan i Sollentuna.

- Pauline Cederblad pauline.cederblad@direktpres­s.se

Vi hoppas att under kvällen väcka tankar och hålla ”frågan” om sexuellt våld vid liv.

För ett år sedan kokade internet. #Metoo-rörelsen var på allas läppar och historier som aldrig tidigare hade berättats kom upp till ytan när kvinnor höjde rösten i ett gemensamt upprop.

Medan vissa var chockade var andra redan väl medvetna om hur det ser ut – och i vilken utsträckni­ng framför allt unga kvinnor utsätts för sexuella trakasseri­er och övergrepp.

– Många trodde att vi plötsligt fick ett högre tryck på oss från stödsökand­e i och med #metoo. Någon sa att ”vad tufft ni måste ha det nu med massa jobbiga samtal”. Men för oss var det ju ingenting nytt. Vi möter unga kvinnor dagligen som blivit utsatta för sexuellt våld, säger Tess Ekengren, som är anställd på Indra.

Samtidigt hoppades många att uppmärksam­heten kring frågan skulle leda till faktiska förändring­ar.

”Inte en enda strategi”

– Men när samtalet hade pågått i några månader kändes det som att den generella inställnin­gen var att ”nu har vi pratat klart om det här”. Det har inte tagits fram en enda strategi för att ta tag i de här problemen, framför allt inte bland ungdomar. Man har förfasats men inte agerat, menar Emilia Eriksson, stödsamord­nare på Indra.

Samma år som # metoo startades så minskades kommunens bidrag till sociala föreningar. Brottsoffe­rjouren är en av de föreningar som drabbats hårt, vilket Vi i Sollentuna tidigare berättat om. Men även Indra påverkades. Deras bidrag sänktes med 100 000 kronor.

– Vår verksamhet behöver vara långsiktig men vi kämpar i motvind hela tiden, menar Tess Ekengren.

Mycket att göra lokalt

Även om många av frågorna hanteras på nationell nivå så finns det mycket att göra lokalt. För att lyfta frågan bjuder Indra den 4 december in till ett panelsamta­l kring hur kommunen ska arbeta mot sexuella trakasseri­er i skolan. Till det bjuder de in tjänstemän som möter unga, politiker och andra som har möjlighet att påverka.

– Vi hoppas på att under kvällen väcka tankar, och framförall­t på att hålla ”frågan” om sexuellt våld vid liv. Vi hoppas att våldspreve­ntion inte är just en fråga i Sollentuna kommun, utan ett integrerat och metodisera­t arbete där inte bara eldsjälar tjatar sig hesa, säger Tess Ekengren.

 ??  ??
 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? INDRA. Therese Ekengren, Emilia Eriksson och Lina Magnusson på föreningen Indra hoppas att samtalet ska leda till större fokus att motverka sexuellt våld.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD INDRA. Therese Ekengren, Emilia Eriksson och Lina Magnusson på föreningen Indra hoppas att samtalet ska leda till större fokus att motverka sexuellt våld.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden