Mitt i Sollentuna

Det är dags att vi håller oss till en tid

- FRIDA BROOKE Nyhetschef

Innan klockan ens har närmat sig sex på morgonen ljuder den lilla rösten genom lägenheten. Maaaammaaa­a!!

Tre veckor har gått sedan vi gick över till vintertid, men hemma hos oss lider vi fortfarand­e av sviterna från tidsomstäl­lningen.

Den här tiden på året står jag åter frågande till varför vi har sommar- och vintertid. Inte bara för att dagarna helt plötsligt blivit kolsvarta. Utan för att om man lever med barn är övergången till vintertid för många lika med sömnbrist i minst en månad framåt.

För när det kommer till barn är det inte alltid så enkelt som att snurra runt visarna och känna sig lite trött i förtid någon kväll.

Nej, att ändra mina barns dygnsrytm är i princip lika svårt som att få Skalman att hålla sig vaken när matoch sovklockan ringer.

Varje minut längre om morgonen vi får sova per dygn är lika med en seger.

I Sverige infördes sommartide­n på 1980-talet för att vi skulle få fler ljusa timmar på dagen, vintertid var alltså normaltill­stånd. Nu verkar allt fler vilja skrota sommartide­n helt.

Enligt en undersökni­ng från EU-kommission­en är motståndet till sommartide­n stort. Hela 80 procent av 4,6 miljoner svarande EU-medlemmar (där tre miljoner var tyskar) vill avskaffa tidsomstäl­lningen under sommarhalv­året.

Enligt en undersökni­ng gjord av DN i våras vill 37 procent av svenskarna ha sommartid hela året, medan 29 vill ha vintertid.

För mig är det sak samma vilken av tiderna som blir kvar om vi nu väljer att skippa någon av dem. Bara jag slipper tidsomstäl­lningen – i

alla fall så länge jag har småbarn.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden