Mitt i Sollentuna

Träfflokal har stängt på grund av vägglöss

- Pauline.cederblad@direktpres­s.se

Vägglöss har upptäckts i en träfflokal i Tureberg. Lokalen stängde i samband med att skadedjure­n upptäcktes, men då hade lössen redan spridit sig till brukare och presonal.

Ture Träfflokal i Tureberg har drabbats av vägglöss och håller nu stängt. Lössen har spridit sig till både brukare och personals hem. Ture Träfflokal på Oppegårdss­tråket är en träffpunkt för personer med psykisk funktionsn­edsättning. Där kan målgruppen träffa andra i ett social sammanhang, delta på aktivitete­r och äta lunch till lunch tillsamman­s.

Men sedan den 26 oktober är verksamhet­en stängd. Efter att det funnits misstanke om vägglöss togs en spårningsh­und in som bekräftade att lokalen drabbats av vägglöss.

– Vi är såklart väldigt bedrövade. Det är väldigt jobbigt både för vår personal och våra besökare, särskilt för dem som har Ture som en viktig plats i sin vardag, säger Britta Åkerlund, avdelnings­chef på socialkont­oret i Sollentuna kommun.

Trots att verksamhet­en stängdes samma dag som misstankar­na bekräftats hade lössen hunnit sprida sig till både besökare och personals hem.

– Det är väldigt viktigt att ge stöd till vår personal, och också ge råd till våra besökare om hur de kan ta reda på om det har spridit sig till deras hem. Vi har erbjudit all vår personal att ta spårhundar till sina hem, säger Britta Åkerlund.

Ett saneringsa­rbete pågår i lokalen parallellt som möbler också saneras. Vissa möbler kommer att kastas och nya behöver köpas in.

När verksamhet­en kan öppna igen är inte helt fastställt, men Britta Åkerlund tror att det kan bli nästnästa vecka.

– Det är viktigt att saneringsa­rbetet görs ordentligt. Annars finns risken att det blir rundgång och de kommer tillbaka.

Pauline Cederblad

Det är väldigt jobbigt både för vår personal och våra besökare, särskilt för dem som har Ture som en viktig plats i sin vardag.

SPÅR. Vägglöss är svåra att upptäcka, men spåren av dem kan se ut såhär.

 ?? FOTO: ANTICIMEX ??
FOTO: ANTICIMEX

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden