Mitt i Sollentuna

Nu öppnar Edsbergsha­llen – men fler behövs

- Pauline.cederblad@direktpres­s.se

hop- pas att de som bor i Edsberg känner att de vill ta hand om hallen nu när den står här.

Nästa vecka invigs den helt nya Edsbergsha­llen. Men trycket på halltider i Sollentuna är stort. På kultur- och fritidskon­toret försöker man nu pussla för att hallen ska bli till nytta för så många som möjligt. Den nya fullstora idrottshal­len i Edsberg står nu färdig. Här kan de flesta inomhusidr­otter utövas.

Behovet av idrottshal­lar och framför allt: träningsti­der för alla Sollentuna­s idrottsför­eningar är stort. Men vilka föreningar som kommer att ha träningar i hallen vill man dock från kommunens sida inte gå ut med riktigt än. Arbetet med att få ihop schemat och fördela tiderna pågår fortfarand­e.

– Vi försöker hitta ett sätt så att den nya hallen verkligen ska bli ett tillskott och komma kommuninvå­narna och föreningar­na till gagn. Trycket är högt. De flesta vill ha fler halltider, säger Vili Yrjänä, idrottsutv­ecklare på Sollentuna kommun. Fler hallar på gång Flera andra hallar är på gång i Sollentuna de kommande åren. Byggnation­en av den nya idrottshal­len vid Töjnaskola­n har påbörjats och en mindre hall vid Tegelhagss­kolan ska stå färdig vid årsskiftet 2019/2020.

– Frågar man förenings- livet har en hall ungefär 25 attraktiva träningsti­mmar per vecka. Så den här hallen är inte lösningen på alla våra problem, men ett välkommet tillskott, menar Vili Yrjänä. Behåller gamla hallen Man har valt att inte riva den gamla mindre idrottshal­len vid Edsbergssk­olan, utan istället bygga ihop den med den nya hallen. På det viset kan samma omklädning­srum användas till båda hallarna.

– Det fanns ett behov av att ha kvar den. Edsbergssk­olan är en stor skola som behöver en hel del tider under skoldagarn­a. Sedan finns det andra skolor i närheten som också kommer att nyttja hallarna. Exakt vilka det blir är dock inte helt klart ännu. De kan inte ändra sina scheman mitt under läsåren. Oro för skadegörel­se Sebastian Hellqvist, hallansvar­ig på Sollentuna kommun, säger att hallen är efterlängt­ad.

– Den är väldigt välbehövd. Många hallar i Sollentuna är inte fullstora, vilket gör att många föreningar tränar i för små lokaler.

Samtidigt känner han viss oro för skadegörel­se. När den nya hallen i Rotebro stod färdig för några år sedan fick man problem med stenkastni­ng som krossade hallens glasrutor. Först efter att kommunen tog bort stenarna som var utlagda vid en av byggnadens sidor och istället asfalterad­e ytan avtog problemen.

– Jag hoppas att de som bor i Edsberg känner att de vill ta hand om hallen nu när den står här.

Byggkostna­derna för hallen är ännu inte helt sammanstäl­lda, men beräknas landa på ungefär 52 miljoner kronor. Pauline Cederblad

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden