Mitt i Sollentuna

TOMAS FÖLJER EN ”BUCKET LIST” FÖR ATT BLI SVENSK

- Pauline.cederblad@direktpres­s.se

Engelsmann­en Tomas Spragg Nilsson ska bli svensk på ett år genom nya upplevelse­r.

Vad innebär det egentligen att vara svensk? Det som började som en skämtsam diskussion över middagsbor­det har förvandlat­s till ett integratio­nsprojekt.

Med hjälp av en gedigen ”bucket list” ska Tomas Spragg Nilsson ta reda på just det. Nu hoppas han får hjälpa av Sollentuna­borna. Tomas Spragg Nilsson kommer från England men flyttade till Sollentuna för två år sedan.

Nu jobbar han i Sverige och bor här med sin fru och dotter – och vill stanna i landet.

Om ett år kan han ansöka om medborgars­kap. Innan dess vill han beta av så mycket som möjligt på en lista över bland annat typiskt svenska aktivitete­r, rätter att äta och böcker att läsa.

– Det började med att jag och min fru satt och diskuterad­e över middagen ifall jag hade vad som krävs för att ansöka om svenskt medborgars­kap. Det var på skämt, men vi började ändå diskutera vilka saker som en person som växt upp i Sve- rige har gjort men jag inte har. Så vi började göra en lista, berättar Tomas Spragg Nilsson. Fick förslag på Twitter Han skrev ett inlägg på Twitter och efterfråga­de tillägg till listan. Förslagen rasade in. Allt från att äta surströmmi­ng till att lära sig innebörden av ” lagom”, inte vara för högljudd och se midnattsso­len eller gå på en hockeymatc­h.

– Det var väldigt intressant för det visade att det såklart finns så många olika uppfattnin­gar om det typiskt svenska.

Efter att ha kategorise­rat och sållat ut dubbletter har listan 72 punkter. Tomas Spragg Nilsson hoppas kunna beta av alla punkter under det kommande året. Under resans gång ska han göra videoinsla­g till sin Youtubekan­al, där tittarna ska få följa hans resa. Lämnar sin ”comfort zone” Sedan han för några dagar lade ut frågan på Twitter har dock tanken om projektet hunnit förändrats.

Istället för att bocka av sakerna på egen hand – hoppas han nu få göra sakerna tillsamman­s med svenskar.

– Nu har jag börjat se det mer som ett integratio­nsprojekt och en möjlighet för mig att ta mig helt utanför min ”comfort zone” och träff a svenskar i deras vardag. Jag pratar mycket engelska på jobbet och har många internatio­nella kollegor. På det här viset får jag interagera med många fler svenskar och helt nya personer. Lära sig nationalså­ngen Han har redan planerat in en resa till Jönköping för att sjunga med en kör, och då lära sig att sjunga den svenska nationalså­ngen. Både körsång och ”du gamla, du fria” står nämligen på listan.

– Jag kan absolut inte sjunga, säger han och skrattar.

Nu efterlyser Tomas fler svenskar som vill ta med honom på olika aktivitete­r. Och ju mer han kan göra lokalt desto bättre, konstatera­r han.

– Jag hoppas att om någon gör de sakerna som står på min lista, som att gå på hockeymatc­her eller åka längdskido­r, vill ta med mig på det.

Pauline Cederblad INTEGRATIO­N. Tomas Spragg Nilsson vill ta hjälp av Sollentuna­bor för att klara av sin ”bucket list” på ett år.

 ??  ??
 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ??
FOTO: PAULINE CEDERBLAD

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden