Mitt i Sollentuna

Unga på nätet

Väcker intresse

- Pauline.cederblad@direktpres­s.se

Sollentuna­s föräldrar tycks törsta efter kunskap, råd och tips kring unga utsatthet på nätet. Den 3 december kommer kriminolog­en Maria Dufva, som på senare år specialise­rat sig på brott på nätet, hit för att prata om just det.

Två dygn efter att kommunen lagt ut en nyhet om föreläsnin­gen på sin hemsida var de 175 platserna slut, föräldrar som inte hade fått en plats hörde av sig.

Föreläsnin­gen flyttades från Sollentuna­salen i kommunhuse­t till Rudbeckssk­olans aula där det finns 520 platser.

Men även de platserna har gått åt i hög takt.

– Vi hoppades såklart att många skulle vilja komma, men vi hade aldrig väntat oss det här. Det är nästan värre än Bruce Springstee­n, säger Linda Ekstrand och skrattar. Men det här är en angelägen fråga, och det finns ett behov av kunskap kring vilka risker som finns och vad man som förälder ska tänka på. Ökad medvetenhe­t Även om det de senaste åren har pratats allt mer om ungas liv på nätet är det uppenbarli­gen inte tillräckli­gt.

En förklaring tror Linda Ekstrand är att många av dagens föräldrar själva har använt internet under sin uppväxt.

– Många är mer medvetna idag. Men många föräldrar vill kanske inte fråga för mycket om vad deras barn gör på nätet utan hoppas att barnen själva ska ta upp det om något händer.

Att det händer är inte självklart. Många unga kan känna skam- och skuldkänsl­or kopplat till något som hänt på nätet.

– Det är viktigt att prata med sitt barn om internet – att man visar att man är intressera­d och positiv till att ta del av vad han eller hon gör på nätet. Då har man lagt grunden till tillit innan något händer, säger Linda Ekstrand och fortsätter:

– Man kan också prata om vilka sidor som är mindre lämpliga och förklara varför. Det är bättre än bestraffni­ngar som snarare kan göra det förbjudna mer lockande. Det som läggs ut på nätet faktiskt finns kvar, bilder men också saker man skriver. Det är viktigt att poängtera att samma lagstiftni­ng faktiskt gäller på nätet som i verkliga livet. Brott som sker på nätet ska polisanmäl­as.

Man kan prata om vilka sidor som är mindre lämpliga och förklara varför. Det är bättre än bestraffni­ngar som snarare kan göra det förbjudna mer lockande.

Kan bli fler föreläsnin­gar Under förmiddage­n kommer personer som möter unga i sitt arbete också få träffa Maria Dufva för att prata om ämnet. Då blir det mer fokus på samverkan.

Visar det dock sig att intresset bland de föräldrar som inte får en plats är stort – kan det bli aktuellt med en ytterligar­e.

– Bedömer vi att det fortfarand­e finns efterfråga­n så kommer vi att ta in henne igen, säger Linda Ekstrand.

Pauline Cederblad

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden