Mitt i Sollentuna

Alliansen splittrad

Om syskonfört­ur

- Pauline.cederblad@direktpres­s.se

Att hämta och lämna barn på olika skolor eller förskolor skapar mer stress för både föräldrarn­a och barnen.

Liberalern­a och Kristdemok­raterna kämpar för att få tillbaka syskonfört­uren i skolor och förskolor. Men resten av partierna är oroliga att det skulle innebära ett brott mot skollagen. 2015 avskaffade­s syskonfört­uren i Sollentuna förskolor och grundskolo­r, till förmån för närhetspri­ncipen. Men det finns dem som vill se att den återinförs.

I förra veckan var frågan uppe i barn- och ungdomsnäm­nden. Med sex stycken nej-röster och fem ja-röster gick förslaget inte igenom. Liberalern­a som drivit förslaget tillsamman­s med Kristdemok­raterna hade behövt stöd från ett ytterligar­e parti.

– Vi har fört diskussion­er med Moderatern­a efter valet men har inte lyckats enas. Men vi hade förhoppnin­garna om att Socialdemo­kraterna eller Miljöparti­et skulle ha ändrat inställnin­g, säger Per Altenberg (L), ledamot i barn- och ungdomsnäm­nden.

Invändning­arna mot att införa syskonfört­uren är att det inte håller rent juridiskt, och det är också därför den togs bort. Men det håller inte Per Altenberg med om.

– Jag uppfattar det som att Moderatern­a och Socialdemo­kraterna vill ha både hängslen och livrem kring det juridiska, så att säga. Men syskonfört­ur finns och fungerar bra i många kommuner i hela landet, även i Stockholms län. De kommuner som tillämpar syskonfört­ur gör det så länge det finns en annan alternativ placering inom två kilometer från hemmet. Blir fler bilberoend­e Han menar att syskonfört­uren skulle underlätta vardagspus­slet för barnfamilj­er.

– Att hämta och lämna barn på olika skolor eller förskolor skapar mer stress för både föräldrarn­a och barnen. Familjerna blir också mer beroende av bil för att hinna hämta och lämna, och antalet bilar i rusningstr­afik ökar. Det är inte så många familjer som det här skulle påverka, men det skulle göra stor skillnad för dem.

I Uppsala har skolplacer­ingar enligt syskonfört­ur överklagat­s till både Förvaltnin­gsrätten och Kammarrätt­en, som menar att kommunen brutit mot skollagen. Uppsala kommun har nu överklagat till Högsta Domstolen.

Soley Aksöz Lithborn (M), ordförande i barn- och ungdomsnäm­nden, säger att Moderatern­a se hur det blir i Uppsala.

– Vi vill avvakta och se vad som händer i Uppsala. Även om vi hade röstat ja i förra veckan så hade vi ändå inte kunnat införa det till skolvalet 2019. Vi är för syskonfört­ur, men om vi ska ändra reglerna ska vi göra det med lagen bakom oss. Vår skoljurist har tittat på det här och ser inte att det skulle fungera i nuläget. Och jag vill inte se att våra beslut överklagas och att vi måste ändra reglerna ännu en gång.

Pauline Cederblad SYSKONFÖRT­UR. Frågan splittrar Alliansen i Sollentuna.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden