Mitt i Sollentuna

Förslag: Nämnd för klimatfråg­or

- Pauline.cederblad@direktpres­s.se

Den här nämnden skulle kunna ta ett samlat grepp kring till exempel SFI och praktikpla­tser.

Sollentuna­s nämnder föreslås förändras. En nämnd som enbart jobbar med klimatfråg­or kan bildas, och en nämnd föreslås jobba mer dedikerat för att snabbare få ut nyanlända i jobb. Trots att det gått över två månader sedan valet ägde rum är inte alla pusselbita­r på plats än. Hur kommunens nämndorgan­isation ska ut, är en av bitarna.

Kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott har tagit fram ett förslag på hur den ska se ut. Där föreslår man bland annat att gymnasiefr­ågorna, som tidigare legat under utbildning­s- och arbetsmark­nadsnämnde­n, ska lyftas in under en gemensam utbildning­snämnd som ska hantera allt från förskola till gymnasium.

Utbildning­s- och arbetsmark­nadsnämnde­n föreslås istället bli en kompetens- och arbetsmark­nadsnämnd. Och uppdraget ska till viss del förändras.

– Vi vill förstärka muskler för att få fler att komma ut i arbete snabbare och stå på egna ben. Vi har nyanlända att ta hänsyn till och det här är ett arbete som vi behöver lägga mer energi på. Den här nämnden skulle kunna ta ett samlat grepp kring till exempel SFI och praktikpla­tser, menar Henrik Thunes (M), kommunstyr­elsens ordförande.

Ett annat förslag är att inrätta en klimatnämn­d.

– Vi vill vässa oss i miljöoch klimatfråg­or som arbetar på lång sikt med till exempel vattenvård­sfrågor, energianvä­ndning och social hållbarhet.

Förslaget har skickats ut till alla nuvarande nämnder, som ska få tycka till. På kommunfull­mäktiges sammanträd­e den 17 december ska beslut fattas.

Pauline Cederblad

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden