Mitt i Sollentuna

SL-kontrollan­ter får kroppskame­ra

- Clarence.frenker@direktpres­s.se

Det är bara de som fastnar i en biljettkon­troll och inte kan uppvisa giltig biljett som fastnar på kameran. Uppgiftern­a sparas sedan så länge vi behöver dem.

Nu utrustas även SL:s biljettkon­trollanter med kroppsburn­a kameror. Syftet är, enligt SL, att minska hot och våldssitua­tioner – men även ha tydliga bevis vid överklagan­den. I februari tidigare i år utrustades SL: s ordningsva­kter med kroppsburn­a kameror. Förhoppnin­gen var att minska vakternas utsatthet och underlätta brottsutre­dningar.

Enligt SL har satsningen fallit väl ut och nu har turen kommit till biljettkon­trollanter­na. I veckan påbörjades ett första försök där tolv biljettkon­trollanter under två månaders tid ska bära kroppsbrun­a kameror under arbetstid.

– Det är ett försök som vi inför nu och som senare ska utvärderas, säger Claes Keisu, presskommu­nikatör vid trafikförv­altningen i Stockholms läns landsting. Sparas så länge det krävs Syfte med kamerorna, som spelar in ljud och bild, är enligt SL att minska hot och våldssitua­tioner mot kontrollan­terna och att kunna säkerställ­a att den som kontroller­as uppger rätt personuppg­ifter. Förhoppnin­gen är även att de ska underlätta vid tvister i de fall ärenden hamnar i domstol.

Totalt fyra kameror, av samma modell som ordningsva­kternas, kommer att finnas tillgängli­ga under testperiod­en och de biljettkon­trollanter som ska använda dem har alla genomgått utbildning­ar, där frågan om GDPR har varit i särskilt fokus.

– Det är bara de som fastnar i en biljettkon­troll och inte kan uppvisa giltig biljett som fastnar på kameran. Uppgiftern­a sparas sedan så länge vi behöver dem. Det kan vara till dess att vi ser att en tilläggsav­gift är betald eller att det inte längre behövs som bevismater­ial om någon vill driva ärendet till domstol, säger Claes Keisu. Kan utökas Ambitionen är att samtliga kontrollan­ter i framtiden ska bära kameror när de är i tjänst.

– Det är det. Men det är så klart att vi även kan ompröva det hela om vi märker att det inte har någon effekt eller inte gör någon nytta. Men erfarenhet­erna vi har från ordningsva­kterna är att kamerorna faktiskt gör skillnad, säger Claes Keisu.

Clarence Frenker KROPPSKAME­RA. Så här ser den kamera ut som biljettkon­trollanter­na ska bära. Samma typ av kamera bärs sedan i våras även av ordningsva­kter.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden