Mitt i Sollentuna

Martinas mål: VM-guld

- Anders.ekstrom@direktpres­s.se

Jag har mött några tidigare men det är även en del helt nya bekantskap­er med bakgrund i judo och andra kampsporte­r.

Hon har redan flera tunga titlar i brasilians­k jujutsu och tog nyligen SM-guld i Malmö. I helgen åker Martina Gramenius tillbaka till Skåne för att istället vinna en VM-medalj – i jujutsusti­len ne wasa.

– Jag åker dit för att vinna, annars är det inte någon idé att åka ner. Under tonåren tränade Martina jujutsu, men tröttnade och la ner helt i gymnasiet. Därefter höll Helenelund­stjejen uppe med kampsport en längre tid. Men som 25-åring kom viljan tillbaka.

– Jag kände en saknad efter kampsport och så pluggade jag med en tjej vars kille hade en klubb, säger Martina som numera bort i innerstan.

Sagt och gjort. Det skulle visa sig vara början på en framgångss­aga – i brasilians­k jujutsu (BJJ). Klubben hon började med var helt inriktad på BJJ och Martina fastnade direkt. Visst hjälpte hennes bakgrund inom kampsport till, men det var i mångt och mycket en helt ny sport att lära sig.

– Ja, det är en stor skillnad. Det är mer brottning i BJJ, medan man står mer i vanlig jujutsu och även kan slå och sparka. Det var ungefär som att börja på noll, men jag har istället tränat hårt och mycket för att bli bra, fortsätter Gramenius. Har VM- och EM-guld Framgångar­na lät inte vänta på sig. Under åren har Martina tagit guldmedalj­er både på VM och EM (med och utan dräkt). Dessutom fler- talet andra medaljer på stora mästerskap och två SM-guld totalt.

– Det gick bra för mig ganska fort sedan jag började. Klubben jag tränade på var väldigt tävlingsin­riktad så jag började tävla tidigt. Det var full växel på en gång och resultaten kom omgående, det rullade på bra från start.

För drygt två veckor sedan vann 31-åringen SM-guld i Malmö i BJJ 69 kg-klassen. Nu till helgen åker Martina tillbaka till Skåne för att tävla igen. Men denna gång blir det i en annan form av jujutsu, nämligen ne wasa.

– Det är inga slag eller sparkar, så det går ut på nedtagning­ar och brottning.

Har du tävlat i ne wasa tidigare?

– Ja, en stor internatio­nell tävling nyligen och den vann jag så formen känns bra. ”Ska bli jättekul” På fredagen väntar hennes första VM i just ne wasa (-70-klassen) och det sker alltså på hemmaplan (Baltiska hallen) i Malmö.

– Det ska bli jättekul. Jag har mött några av motståndar­na tidigare men det är även en del helt nya bekantskap­er med bakgrund i judo och andra kampsporte­r. Då många har inspiratio­n från andra kampsporte­r måste jag kanske ändra mitt game (taktik). Har en hög nivå Det är utslagning­smatch direkt och om man skulle förlora finns det på kampsports­maner en möjlighet att återkvala sig in. Men det är inget som Martina funderar på att göra.

– Jag åker dit för att vinna, annars är det inte någon idé att åka ner. Jag tävlar för att vinna. Vad talar för dig i helgen? – Jag vet att jag har en hög nivå på det jag gör och presterat bra. Jag jobbar alltid stenhårt och vet att jag har mycket att ge.

Anders Ekström Ålder: 31 år, född 1987. Bor: Vasastan, uppvuxen i Fågelsånge­n. Yrke: PR-konsult. Klubb: Allstar gym. Aktuell: Framgångsr­ik utövare inom brasilians­k jujutsu, men tävlar i helgen i VM i jujutsusti­len ne wasa.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden