Mitt i Sollentuna

Experter: Rimliga priset för SL-kortet

-

Från och med årsskiftet höjs priset på SL:s månadskort med 30 kronor till 890. Vi har talat med två forskare som förklarar varför de tycker det är rimligt. Oskar Fröidh, transportf­orskare vid Kungliga Tekniska Högskolan, anser att prisökning­en på SL:s månadskort sedan 1970-talet är självklar. Han menar exempelvis att SL har betydligt fler anställda idag jämfört med på 1970-talet.

– Eftersom att lönerna i Sverige har ökat mer än vad mätningar av konsumentp­risindexet visar – innebär det även att SL lägger mer pengar på sina anställdas löner. Så sedan 1970-talet har genomsnitt­slönerna på SL ökat och det är även betydligt fler som arbetar för dem, säger Oskar Fröidh. Betydligt högre utgifter Han säger att SL, utöver en högre kostnad för löner, numera även har betydligt högre utgifter på grund av trafiken byggts ut kraftigt med både fler avgångar och stationer. Oskar Fröidh menar att priset på SL-kortet skulle skena iväg ytterligar­e om det inte var delvis skattefina­nsierat.

– Idag är den politiska målsättnin­gen att ungefär hälften av kollektivt­rafiken finansiera­s via skatter. Och vore det inte för det – skulle priset för månadskort­et vara det dubbla. Vilket skulle resultera i att färre har råd att köpa månadskort­et – vilket skulle leda till ytterligar­e prisökning, säger Oskar Fröidh.

– Då tippar jag på att månadskort­et skulle kosta ungefär 3 000 kronor, tillägger han.

Karl Kottenhoff, även han transportf­orskare vid KTH, säger att SL:s kollektivt­rafik är helt outstandin­g om man jämför med kollektivt­rafiken i andra län runtom i Sverige. Kortare resa kostar mer Men enhetstaxa­n slår hårdast mot dem som åker kortare sträckor – i synnerhet med enkelbilje­tt eller reskassa.

– Systemen i Stockholm är anpassade för både lång- och kortåkare. Men det innebär också att vissa får göra uppoff ringar. Den som gör en kortare resa betalar mer i relation till vad den får för pengarna än den som gör en längre resa, säger Karl Kottenhoff.

Elin Jonsson KLART.

 ?? FOTO: JANNIE FLODMAN OCH MOSTPHOTOS ??
FOTO: JANNIE FLODMAN OCH MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden