Mitt i Sollentuna

Billig el-Volvo har högt pris

LADDHYBRID. V60 är billigast – med Volvos laddhybrid kostar ändå över en halv miljon

-

Den är Volvos billigaste laddhybrid hittills men kostar över en halv miljon. Vi provar hur långt V60 T6 Twin Engine kommer på el.

Text: Fredrik Diits Vikström | Foto: Anders Helgesson Bilen har stått inkopplad över natten, räckviddsm­ätaren visar fullt. Jag lossar kabeln och stänger luckan, kliver in och väljer eldriftslä­get ”Pure”. Från bensinmoto­rn hörs inte ett knyst, i stället är det elmotorn där bak som med ett svagt vinande sätter Volvon i rullning.

87 elektriska hästkrafte­r finns till förfogande och räcker för att åstadkomma måttliga fartökning­ar, inte så mycket mer. Bilen väger trots allt två ton.

Vad man ska komma ihåg är att bensinmoto­rn är en lättväckt typ som brummar igång om man gasar bara lite för mycket.

Hur mycket gas som tillåts visas på en mätare och i pedalen finns några millimeter ”dött slag” precis innan motorn startar.

Efter ett rödljus råkar jag ändå gasa för bestämt. Första gången motorn startar behöver den gå några minuter för avgasrenin­gens skull – en evighet när man vill fortsätta på el. Ett moment blir snabbt en sport: att motorbroms­a så mycket som möjligt.

Trycker man försiktigt på bromsen är det nämligen elmotorn som bromsar och energin som uppstår matas till batteriet. Elen slut efter 35 kilometer Hybridsyst­emet gör bilen 250 kg tyngre än en vanlig V60 T6 AWD. Extravikte­n kräver styvare hjulupphän­gningar och med 19-tumshjul rullar bilen stötigt på dåliga vägar.

Efter knappt 35 km är elen slut, i kortaste laget med tanke på temperatur­en (13 grader) och den lugna körstilen (max 80 km/ tim). Å andra sidan skulle många klara jobbpendli­ngen med en så- dan räckvidd. Bra att veta är att en bensinvärm­e används för att alstra kupévärme vintertid, vilket sparar batterikap­acitet.

Inkoppling­en av bensinmoto­rn går mjukt och i läget ”Hybrid” jobbar motorerna tillsamman­s.

Till en början ligger förbruknin­gen över litern per mil eftersom bensinmoto­rn måste ladda batteriet till en viss nivå för att garantera den elektriska fyrhjulsdr­iften. Snart stabiliser­as dock förbruknin­gen kring 0,75 liter milen. Körläget ”Power” ger sportbil Till sist finns körläget med det talande namnet ”Power”. Plötsligt handlar det inte längre om snålkörnin­g utan om accelerati­on à la sportbil. Ännu starkare är versionen T8 som har 50 extra bensinhäst­ar och kostar 30 000 kr mer.

Glädjande är att hybriden, i stort sett, är lika vardagsvet­tig som vanliga V60. Att utrymmet under lastgolvet har krympt med 47 liter går att svälja.

Priset gör bilen omöjlig för de flesta privatköpa­re men om arbetsgiva­ren står för fiolerna blir det en annan femma. Förmånsvär­det lär bli attraktivt.

Fram till maj 2019 säljs hybriden i de dyraste utföranden­a (Inscriptio­n och R-Design) men därefter ska det gå att välja den enklare Momentum som sänker priset med 49 000 kr.

En fråga blir hur snabbt Volvo kan leverera. Flera laddhybrid­er dras med långa väntetider.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden