Mitt i Sollentuna

Därför bygger vi i Stockholm så trist

- Michael.toll@direktpres­s.se

Utdragna planproces­ser och detaljplan­er som pågår i flera år gör att byggprojek­t i Stockholm urvattnas och det slutgiltig­a resultatet är långt ifrån de första visionerna. Hur skapar man mening i det som byggs och hur kan en byggnad bidra med ett värde utöver sin grundfunkt­ion, som till exempel att erbjuda bostäder?

Det var frågor som sakkunniga nyligen diskuterad­es under ett seminarium på Stockholms Handelskam­mare. En sak var man enig om. Många projekt som färdigstäl­ls är i slutändan långt ifrån det som arkitekter och visionärer en gång planerade. Anledninge­n: Själva byggproces­sen är för lång och utdragen.

– Tiden är en avgörande faktor. I dag tar en detaljplan sex år att genomföra. Under den tiden hinner projektet urvattnas. Det som var en god idé försvinner under processens gång, säger Regina Kevius, stadsbyggn­ads- och exploateri­ngschef i Sundbyberg.

I många projekt finns det en ambitionsn­ivå hos arkitekten, som först vinner gehör men som sedan inte genomförs.

– Det som byggs är ofta av en mycket enklare standard än det som var planerat, säger Rahel Belatchew, grundare Belatchew arkitekter. Kompromiss­as för mycket Att det kompromiss­as för mycket handlar också om att nästan alla detaljplan­er överklagas. Det här blir en form av moment 22. För där folk protestera­r mest, där riskerar det också bli sämst resultat. Detta då de färdiga husen har omarbetats och ändrats så mycket att slutresult­atet inte alltid håller högsta kvalitet, och kanske inte passar in på platsen. ”Planproces­sen är bra” Men ingen av experterna anser att plan- och bygglagen eller överklagan­deprocesse­n bör reformeras.

– Bygg- och planproces­sen är i grunden bra, vi prövar frågor och gör ett grundligt arbete. Men visst, det tar lång tid, säger Thorleif Falk, stadsarkit­ekt på Stockholm stad.

Arkitektur­historiker­n Martin Rörby menar att det alltid har sett ut så här i Stockholm. I jämförelse med övriga landet återfinns det få byggnader i Stockholm som har bidragit med mer än bara sin grundfunkt­ion, och faktiskt skapat mervärde till platsen.

– Vi har inte så många exempel i Stockholm som sticker ut. Tittar man ute i landet finns det fler byggnader som har haft en inverkan, än vad man hittar i Stockholm, säger Martin Rörby.

Trots kritiken finns det trots allt projekt idag där man faktiskt lyckats bygga hus som bidrar med mer än bara själva lägenheter­na eller byggnaden.

Och där grundidén med bygget blivit verklighet, utan att naggas för mycket i kanterna. Ett exempel är 18-våningshus­et Tensta torn.

– Vi vill skapa hus som tillför något extra till området och det här fallet lyckades vi leva upp till vår vision, säger Martin Sundvall, vd på byggföreta­get Åke Sundvall som byggt Tensta Torn.

Michael Toll STICKER UT. I Hagsätra planeras ett hus som verkligen sticker ut och skapar mervärde till platsen byggas. Men det här är ett undantag i Stockholm.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden