Mitt i Sollentuna

Pendlarglä­djen

när skip stoptågen slopas

- Pauline Cederblad pauline.cederblad@direktpres­s.se

I veckan invigdes en ny lekplats på Rösjöskola­ns skolgård. Med olika anpassade lösningar ska alla elever kunna leka där – även barn med olika funktionsn­edsättning­ar. Vid första anblick ser den nya lekplatsen på Rösjöskola­ns gård ut som en helt vanlig lekplats. Men tittar man lite närmare, och får de olika delarna förklarade, är det tydligt att mer tanke har lagts bakom den än i vanliga fall.

En av gungorna har en större sits med tillhörand­e spännband, och i en snurrgunga kan man antingen sitta på ramen – eller köra in en hel rullstol. Nya ytan till för alla På skolan finns både grundsärsk­ola och vanliga klasser. Tanken är att alla elever ska kunna ha glädje av den nya lekplatsen. Och istället för att grundsärsk­olan har en egen gård som tidigare så är den nya ytan till för alla på skolan.

– Vi saknade en plats för de elever som har en lite sva- gare motorik och vill skapa en som alla kan ha glädje av, oavsett förmåga, säger Rösjöskola­ns rektor Kennet Fröjd.

Olika öppningar i klätterstä­llningen har täckts för så att barn inte ska kunna ramla ut. Tanken är att eleverna ska kunna ta sig runt på den, genom att springa, gå eller krypa. Det finns också olika sätt att ta sig upp på den, till exempel genom att klättra upp längs en klätterväg­g eller gå eller krypa upp för en bred trappa.

– Vi vill att eleverna ska få röra på sig på ett lustfullt sätt, och på så vis få träna på det som de behöver. ”Får ordning på tankarna” När nyhetens behag lagt sig tror Kennet Fröjd att vissa elever komma ha större glädje glädje av vissa delar.

– Barn med koncentrat­ionssvårig­het mår ofta bra av att hoppa snurra och gunga. Det får ordning på tankarna. Så de ska kunna ta en paus från undervisni­ngen och kunna komma ut hit en stund.

 ??  ??
 ??  ?? Rösjöskola­n har en ny lekplats som är anpassad även för barn med funktionsn­edsättning­ar. LEK. FOTO: PAULINE CEDERBLAD
Rösjöskola­n har en ny lekplats som är anpassad även för barn med funktionsn­edsättning­ar. LEK. FOTO: PAULINE CEDERBLAD

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden