Mitt i Sollentuna

Nu ska Sjöberg centrum utvecklas

Sjöberg centrum har länge varit ett sorgebarn i Sollentuna. Men nu har en ny aktör köpt centrumet – köpare är optimistis­k är områdets framtid.

- Pauline Cederblad pauline.cederblad@direktpres­s.se

Framtiden för Sjöberg centrum har länge varit osäker. Allt fler handlare har lämnat centrumet, hyresgäste­r har varit i konflikt med fastighets­ägaren Prime Living och kommunen har otåligt väntat på att få in de kompletter­ingar på en bygglovsan­sökan för att kunna godkänna ett bygglov för ett nytt centrum.

Men några av Prime Livings högt flygande planer för Sjöberg centrum, med bland annat ett stort antal studentbos­täder, har aldrig förverklig­ats. Istället kliver nu en ny aktör in.

Idag offentligg­jordes uppgiften att fastighets­bolaget Amasten har köpt byggrätten för 33,2 miljoner kronor. De vill bygga ett helt nytt centrum och 90 bostäder. Vilken sorts bostäder är i nuläget inte helt klart.

– Det är helt fantastisk­t att få tag i ett projekt i ett såhär bra läge. Jag själv har bott i Sollentuna och Danderyd och känner till det väl sedan innan, säger Jan-Erik Höjvall, vd på Amasten.

Han säger att fokus ska vara på ett nytt centrum med den service som behövs i närområdet. En livsmedels­butik står högst upp på listan.

– Vi kommer att titta på vilka behov som finns i området och utgå från det.

Modullägen­heter ovanpå

Lägenheter­na är så kallade Riki-hus – en slags modulhus. Det här blir det fjärde projektet av sitt slag i landet för Amasten.

– Det här blir vårt första i Stockholms­området så det känns spännande.

”Har väntat länge”

Amasten har redan börjat föra en dialog om framtiden med handlarna som finns i Sjöbergs centrum. Men efter alla turer finns det en viss försiktigh­et inför att börja hoppas allt för mycket.

– Man har väntat länge på det här så många är väl lite avvaktande, vilket är förståelig­t. Men vi kommer att bevisa att vi verkligen vill göra det här. Det ser inte så kul ut i Sjöberg centrum nu men handlarna är ändå optimistis­ka inför framtiden, och det är ju jätterolig­t och viktigt. Vi vill ha de med oss, menar Jan-Erik Höjvall.

Nästa steg är att föra en dialog med kommunen för att få ett bygglov för att sätta igång. Från Amastens sida räknar man med att projektet ska kunna bli färdigt på strax över ett år.

– Mitt mål är att det ska stå färdigt för inflyttnin­g år 2020.

Det är helt fantastisk­t att få tag i ett projekt i ett såhär bra läge. Jag själv har bott i Sollentuna och Danderyd och känner till det väl sedan innan.

 ??  ??
 ?? FOTO: ARKIV ?? SJÖBERG. Stadsdelen har väntat på ett nytt centrum i många år, nu är det klart att Jan-Erik Höjvall, vd på Amasten, tar över.
FOTO: ARKIV SJÖBERG. Stadsdelen har väntat på ett nytt centrum i många år, nu är det klart att Jan-Erik Höjvall, vd på Amasten, tar över.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden