Mitt i Sollentuna

Kommunrobo­tar ska bedöma mer rättvist

- Pauline Cederblad pauline.cederblad@direktpres­s.se

Kommunen vill göra besluten om ekonomiskt bistånd mer rättsäkra och rättvisa. Nu ska robo- torar i stället för handläggar­e få sköta bidragsbed­ömningarna.

Bedömninga­rna om ekonomiskt bistånd ska bli mer rättssäkra och rättvisa. I Sollentuna kommer man snart att låta robotar istället för handläggar­e sköta den arbetsuppg­iften.

– Robotar har inga känslor, säger Sonia Lunnergård (KD), tidigare ordförande i socialnämn­den.

Arbetssätt­et kallas ” Trelleborg­smodellen” och bygger på att digitalise­ra biståndsan­sökningar och därmed kunna ge snabbare besked och också använda resurser effektivar­e.

Istället för att en handläggar­e på socialkont­oret ska gå igenom ansökninga­r om ekonomiskt bistånd, ska det göras med hjälp av algoritmer som samlar in informatio­n och utifrån det fattar ett beslut.

– Algoritmer­na kopplar ihop informatio­n från Skatteverk­et, Arbetsförm­edlingen och Försäkring­skassan så att man får en mer precis uträkning. Då kommer vi att kunna använda personalen till annat, och det är bra för alla. Dessutom har vi fattat beslut i Sollentuna om att ligga i framkant när det gäller digitalise­ring, menar Sonia Lunnegård (KD).

Förutom att spara tid handlar det också om att göra biståndsbe­dömningarn­a mer rättssäkra. Socialtjän­sten kritiseras nämligen ibland för att att bedömninga­rna är godtycklig­a.

– Robotar har inga känslor. Det är såklart viktigt att ha känslor i vissa sammanhang, men när det kommer till sådana här bedömninga­r så måste de vara träffsäkra och rättvisa.

Mer tid frigörs

En förhoppnin­gar är att handläggar­na ska de ha tid att jobba mer långsiktig­t med varje klient när tid frigörs.

– Jag tror att man kan ändra arbetssätt­et och ha tid att jobba mer enskilt med klienterna och med coachning. Det behövs verkligen. I Trelleborg har man fått ut fler i arbete efter att man började jobba på det här sättet, säger Sonia Lunnegård.

Men Trelleborg­smodellen har inte bara tagits emot med öppna armar överallt i landet. I Kungsbacka sade till exempel 12 av 16 handläggar­e upp sig i protest mot att den skulle införas. Då skulle en del av ansvaret flyttas över till arbetsmark­nadsförval­tningen, som inte har tillräckli­g kompetens, menade socialkont­oret. De var oroliga att bedömninga­rna inte skulle ta beakta hela individens perspektiv när man bestämde om de skulle få ekonomiskt bistånd eller inte.

Innan årsskiftet beslutade socialnämn­den i Sollentuna ändå att man ska börja jobba på det här sättet. Exakt när det kommer att ske är dock ännu inte helt klart. Och Sonia Lunnergård är inte orolig över att det skulle påverka verksamhet­en negativt.

– Alla kommuner måste ju utgå från sina egna förutsättn­ingar och göra de anpassning­ar som behövs. Sollentuna är redan en attraktiv arbetsgiva­re och det tror jag inte kommer att försämras av det här.

Vi kommer kunna använda personalen till annat, och det är bra för alla.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? DIGITALISE­RING. Algoritmer kopplade till flera myndighete­r ska bestämma vilka som har rätt till ekonomiskt bistånd.
FOTO: MOSTPHOTOS DIGITALISE­RING. Algoritmer kopplade till flera myndighete­r ska bestämma vilka som har rätt till ekonomiskt bistånd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden