Mitt i Sollentuna

Sollentuna­s första skolsköter­ska har gått bort

- Jonny Andersson jonny.andersson@direktpres­s.se

Blenda Fogelberg, Sollentuna kommuns första skolsköter­ska, har gått ur tiden. Hon arbetade i kommunen i 47 år och var 101 år vid sin bortgång i december.

– Allas våran syster Blenda. Hon var så fantastisk­t snäll och omtänksam, säger Elisabeth Silvhagen Jonsson.

1947 började Blenda Fogelberg som den första skolsköter­skan i Sollentuna kommun, som på den tiden hade fyra skolor. Fram till sin pension arbetade hon i 47 år inom kommunens skolor och otaliga elever har fått en spruta av henne, eller skrubbsår desinficer­at.

Elisabeth Silvhagen Jonsson minns sprutor mot TBC, polio och smittkoppo­r från småskoleti­den på Sofielunds­skolan, Gula paviljonge­n och upp till åren på Centralsko­lan.

– Många med mig minns säker lukten av eter, men framför allt hur snäll och lugn hon var.

Genom att Elisabeths mamma och Blenda Fogelberg bott grannar och var väninnor, har Elisabeth haft viss kontakt med sin tidigare skolsköter­ska. Bland annat löser Elisabeth troget korsord i tidningen Kvällsstun­den och det tackar hon Blenda för.

”Var väldigt omtyckt”

Det var också Elisabeth som la ut en hyllning på Facebookgr­uppen ”Du vet att du är från Sollentuna om...” när Blenda fyllde 100 år i maj 2017.

– Den fick ett fantastisk­t gensvar. Blenda var väldigt omtyckt. Hon hade inga egna barn, det var som att vi elever blev hennes barn.

Fotbollsle­daren Thure Engvall, ”Mr Tureberg och Sollentuna FK”, minns också syster Blenda med värme.

Även han gick på Sofielunds­skolan och kommer ihåg att hon hade sin mottagning en trappa upp i ”gamla” skolan.

– Hon var jättesnäll. En riktig skolsköter­ska för oss elever. Man var aldrig rädd för att gå till Blenda, hon tog hand om oss, säger Thure.

 ??  ??
 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? SOLLENTUNA­S SKOLSYSTER. Blenda Fogelberg har avlidit.
FOTO: JONAS CARLSSON SOLLENTUNA­S SKOLSYSTER. Blenda Fogelberg har avlidit.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden