Mitt i Sollentuna

Patient dog efter utskrivnin­g

- Pauline Cederblad 070-78 78 707 pauline.cederblad@direktpres­s.se

Kort efter att en patient på Psykiatri Nordväst skrivit ut sig själv dog personen av en vattenförg­iftning. Nu riktar Inspektion­en för vård och omsorg kritik mot mottagning­en för att de inte undersökte patientens fysiska hälsa.

Personen hade varit patient hos Psykiatri Nordväst och vårdats inom heldygnsvå­rden i drygt tre veckor under sommaren 2017 när hen valde att skriva ut sig själv för att söka hjälp för fysiska besvär. Patienten hade nämligen klagat på återkomman­de huvudvärk, illamående och diarré som försämrade­s i slutet av vårdtiden.

Patienten kräktes också och valde dagen efter detta att skriva ut sig själv, mot läkarens inrådan, för att söka hjälp för sina kroppsliga besvär på Danderyds sjukhus.

Läkare på den psykiatris­ka mottagning­en bedömde att besvären var övergående bieffekter av läkemedels­behandling­en – och någon fysisk undersökni­ng gjordes aldrig av patienten innan hen skrevs ut.

Väl på Danderyds sjukhus skrevs personen in på infektions­kliniken men av- led dagen efter – troligtvis av vattenförg­iftning.

Nu har Inspektion­en för vård och omsorg (Ivo) granskat fallet och kommit fram till att Psykiatri Nordväst har brustit i sin vård av patienten. De anser att en läkare borde ha gjort en kroppslig undersökni­ng av patienten innan hen skrevs ut från psykiatrin.

Ivo har dock inte utrett om patienten höll på att drabbas av vattenförg­iftning redan på den psykiatris­ka avdelninge­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden