Mitt i Sollentuna

Studentbos­täder döms ut

- Pauline Cederblad pauline.cederblad@direktpres­s.se

Vid en olycka skulle de boende behöva utrymma mot tågspåren.

72 bostadsrät­ter för studenter skulle byggas i den så kallade Tentafabri­ken i Sollentuna. Men nu riktar Länsstyrel­sen skarp kritik mot projektet och ser risker både gällande säkerhet och hälsa.

Försäljnin­gen har dragit igång av den så kallade Tentafabri­ken i Sollentuna. En bit bort från Sollentuna centrum, på Tellusväge­n, skulle 72 studentläg­enheter byggas. Marken används idag som parkerings­plats.

Detaljplan­en som medgav de nya lägenheter­na klubbas i september och i slutet av 2020 är planen att de ska stå färdiga för inflyttnin­g.

Redan under detaljpla- nearbetet såg Länsstyrel­sen brister i begränsnin­gar i detaljplan­en, och kom in med två yttranden. Dessa invändning­ar tog kommunen inte i något särskilt beaktande. Därför har Länsstyrel­sen nu beslutat att göra en så kalllad överprövni­ng av detaljplan­en.

– Det är ganska ovanligt att vi gör såhär. Oftast hanteras det här i samrådsske­det och kommunen bearbetar förslaget utifrån synpunkter från oss. Och det är lite anmärkning­svärt att kommunen inte har anpassat förslaget utifrån synpunkter­na om säkerhet och hälsa för dem som bor där. Byggnaden ligger bara 25 meter från järnvägen när den byggs ut, menar Jakob Sahlén, planhandlä­ggare på Länsstyrel­sen.

Transporte­r av farligt gods

Det som Länsstyrel­sen vänder sig emot är främst att man inte har tydliggjor­t i planen hur den som bygger måste förhålla sig till faktumet att marken är så nära tågspåren, där det fraktas farligt gods. Bland annat innehåller ritningarn­a på studentbos­täderna loftgångar som vetter mot tåget. Loftgångar i sig är ett problem eftersom att det då inte finns några skyddande väggar runt utrymnings­vägarna från lägenheter­na.

– Vid en olycka skulle de boende behöva utrymma mot tågspåren. Och det finns inte några regleringa­r om i vilket material man får använda. På en sådan här plats hade vi velat se att det finns regleringa­r som säger att man till exempel måste använda material som står emot brand, och måste ha brandsäkra fönster, menar Jakob Sahlén.

Svårt att bygga i Sollentuna

Han menar att det inte alls är omöjligt att bygga så spårnära som på den här tomten.

– Det har gjorts i Sollentuna. Men man måste ta hänsyn till förutsättn­ingarna på platsen.

Thomas Ardenfors (M), ordförande i stadsbyggn­adsnämnden, tycker att det är beklagligt att det här innebär att planen drar ut på tiden.

– Men det är sådant som vi som kommun är med om. Överallt där man bygger i Sollentuna stöter man på svårighete­r. I det här fallet lär det behöva tillkomma fler utredninga­r innan vi är klara.

Länsstyrel­sen synar nu planen, men har ännu inte tagit ställning till om de kommer att upphäva detaljplan­en – något som de har makt att göra. De planerar att ha tagit ställning kring detta efter årsskiftet.

 ?? ILLUSTRATI­ON: STUDENTBAC­KEN ?? TELLUSVÄGE­N. Här vill SSM bygga 70 studentbos­täder. Den idén gillar inte Länsstyrel­sen.
ILLUSTRATI­ON: STUDENTBAC­KEN TELLUSVÄGE­N. Här vill SSM bygga 70 studentbos­täder. Den idén gillar inte Länsstyrel­sen.
 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? BEKLAGLIGT. Thomas Ardenfors (M), ordförande i stadsbyggn­adsnämnden, tycker att det är beklagligt att det här innebär att planen drar ut på tiden.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD BEKLAGLIGT. Thomas Ardenfors (M), ordförande i stadsbyggn­adsnämnden, tycker att det är beklagligt att det här innebär att planen drar ut på tiden.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? KRITIK. Länsstyrel­sen riktar skarp kritik mot projektet vad gäller säkerhet och hälsa.
FOTO: MOSTPHOTOS KRITIK. Länsstyrel­sen riktar skarp kritik mot projektet vad gäller säkerhet och hälsa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden