Mitt i Sollentuna

Ny kritik mot Norrvikens skola

- Pauline Cederblad 070-78 78 707 pauline.cederblad@direktpres­s.se

Vi rår inte över allt som sker på en skola, men när något händer så tar vi tag i det direkt.

Skolinspek­tionen har inlett ännu en utredning mot Norrvikens skola. Problemen rör kränkninga­r, otrygghet och bristande stöd till elever som behöver det. En anmälan har kommit in till Skolinspek­tionen som rör Norrvikens skola. Enligt den ska en elev vid flera tillfällen ha angripits fysiskt av en annan elev och fått ta emot kränkande ord och hot under en lång tid.

Inga unika incidenter Anmälaren menar att incidenter­na är inte unika utan represente­rar snarare en större problemati­k med tryggheten på skolan. Skolans lärare har ansvaret för tryggheten på skolan – men här tycker personen att extra resurser behövs.

”Min uppfattnin­g är att skolan försöker hitta en så billig lösning som möjligt vilket resulterar i lägre kostnad på kort sikt genom att spara in på lön till resurspers­oner. Men det kommer att kosta mycket idet långa loppet genom att fler lärare inte orkar och säger upp sig.” Står det i anmälan.

Den stora personalom­sättningen ska enligt anmälaren skapa ytterligar­e problem. Att eleven blivit utsatt för kränkninga­r ska ha varit på tal flera gånger och olika planer har upprättats för att lösa situatione­n. Vid flera av dessa tillfällen ska dock personal som varit inblandad i planerna ha slutat.

”Det finns ingen kontinuite­t trygghetsa­rbetet”, skriver anmälaren.

Tidigare utredninga­r

Det här är inte första gången som skolan utreds. I februari förra året berättade Vi i Sollentuna om en rapport som Skolinspek­tionen skrivit efter besök på plats. I den står det att Skolinspek­tionens representa­nter bland annat såg elever ta stryptag på varandra, sova under lektioner och knuffas och bråka i korridorer­na.

Rektorn, Susanne Johans- son, håller inte med om kritiken. Hon menar att det är tryggt på skolan och att man jobbar intensivt med frågan hela tiden.

– Tryggheten på skolan har ökat och vi jobbar med det här kontinuerl­igt, bland annat genom Olweusprog­rammet. Vi har sett en stor positiv förändring på skolan, men det betyder inte att vi kopplar av och lutar oss tillbaka.

Tycker du att ni från skolans sida har gjort tillräckli­gt i det här fallet?

– Vi har rutiner som vi följer och vidtog handlingsp­laner och åtgärdspla­ner direkt. Det är såklart väldigt olyckligt när något sådant här händer. Vi rår inte över allt som sker på en skola, men när något händer så tar vi tag i det direkt.

Senast den 21 januari måste skolan lämna ett yttrande där de bland annat ska svara på huruvida skolan känt till kränkninga­rna, vilka åtgärder som vidtagits och om dessa har följts upp.

 ?? FOTO: ARKIV/PAULINE CEDERBLAD ?? NORRVIKEN. Skolan utreds ännu en gång av Skolinspek­tionen.
FOTO: ARKIV/PAULINE CEDERBLAD NORRVIKEN. Skolan utreds ännu en gång av Skolinspek­tionen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden