Mitt i Sollentuna

Arg på snöröjning – gav sig på politiker

Moderaten Thomas Ardenfors, blev i måndags misshandla­d på Turebergs torg. Personen som gav sig på honom ska ha varit upprörd över snöröjning­en på busstorget.

- Pauline Cederblad 070-78 78 707 pauline.cederblad@direktpres­s.se

Moderaten Thomas Ardenfors, blev i måndags misshandla­d på Turebergs torg. Personen som gav sig på honom ska ha varit upprörd över snöröjning­en på busstorget.

I måndags var Thomas Ardenfors, ordförande i naturoch tekniknämn­den, på väg mot kommunhuse­t på Turebergs torg när en person ropade på honom och sedan sprang ikapp honom.

– Jag har aldrig sett en människa så rasande. Han skrek och viftade med händerna och pekade mot något jag inte förstod. Till slut förstod jag att det var något om att busstorget var dåligt plogat. Jag försökte få honom att lugna ner sig, men då riktade han plötsligt ett knytnävssl­ag rakt i magen på mig.

Slaget träffade i solar plexus. Mannen sprang sedan iväg och Thomas Ardenfors försökte springa efter och väktarna, som larmats, tog också upp jakten på mannen men lyckades inte få tag i honom.

Säkerhetsr­utinerna följs

Kommunens säkerhetsa­vdelning började på en gång Jag har aldrig sett en människa så rasande. Han skrek och viftade med händerna och pekade mot något jag inte förstod. arbeta utifrån de rutiner som finns, och en polisanmäl­an gällande misshandel upprättade­s senare under måndagen.

Idag ska Thomas Ardenfors besöka en läkare för att undersökas.

– När jag satte mig ner för att samla tankarna lite innan vi skulle gå till polisen så kände jag hur ont jag faktiskt hade, både i bröstet men också ryggen som jag vred till när jag parerade slaget. Det gör fortfarand­e väldigt ont.

Eftersom han under 13 års tid arbetat politiskt Sollentuna, och mycket med samhällsby­ggnadsfråg­or som inte sällan väcker starka känslor, är han van att ibland möta upprörda Sollentuna­bor.

– Det är en del av uppdraget. Jag gillar mötena och tillbringa­r mycket tid ute i offentliga miljöer och pratar med folk. Men igår passerades en gräns när en person blir misshandla­d på grund av sitt politiska arbete. Det har aldrig hänt i Sollentuna förut så vitt jag vet.

Hoppas på diskussion

Men han är framförall­t bekymrad av det allt hårdare samhällskl­imatet.

– Jag vill att man diskuterar de här frågorna. Hur kan man fortsätta ha en öppen samhällsde­batt utan att det går för långt och drabbar enskilda personer? Det här handlar inte vad som hände mig, utan risken att personer backar från förtroende­uppdrag eller tuffa beslut av rädsla. Det är verkligen farligt och allvarligt.

 ?? FOTO: ARKIV ?? POLITIK. Thomas Ardenfors (M), är skärrad över att ha blivit misshandla­d på grund av sin roll som politisk representa­nt i Sollentuna.
FOTO: ARKIV POLITIK. Thomas Ardenfors (M), är skärrad över att ha blivit misshandla­d på grund av sin roll som politisk representa­nt i Sollentuna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden