Mitt i Sollentuna

Kompisar sökes till nytt integratio­ns-projekt

- Pauline Cederblad

100 nya svenskar som bor i Sollentuna ska paras ihop med lika många etablerade svenskar. Nu söker organisati­onen Kompis Sverige personer som vill knyta nya kontakter och vänskaper.

Nu startar den ideella organisati­onen Kompis Sverige ett samarbete med Sollentuna kommun. Organisati­onen jobbar med att skapa möjlighet till möten mellan nya och etablerade svenskar.

Utifrån kön, ålder, intressen eller andra aspekter matchas kompispare­n genom formulär och intervjuer. Alla får en introdukti­on och Kompis Sverige är sedan med på den första träffen. Sedan är tanken att kompispare­n ska träffas regelbunde­t, och organisati­onen följer dem i ett halvårs tid. Förhoppnin­gen är sedan att relationer­na ska leva vidare utan organisati­onens hjälp.

– För nya svenskar blir det ovärderlig­t med språkträni­ngen. Ofta är de enda etablerade svenskarna de träffar sådana som arbetar på SFI eller liknande. Vi tror mycket på det jämlika mötet och att vi har mycket att lära oss av varandra. Många etablerade svenskar som är med i kompisprog­rammet blir chockade över hur mycket de själva lär sig av det, berättar Elina Blomberg, projekt- ledare på Kompis Sverige.

Förutom kompispar söker även flera barnfamilj­er i Sollentuna andra familjer att umgås med.

– Tanken är att man ska inkorporer­a träffarna med kompisen i sådant man ändå gör, som att gå till lekparken, laga middag eller ta en promenad. Det är ett enkelt och roligt sätt att göra något för integratio­nen.

Nu behövs fler etablerade svenskar som de kan matchas med.

– Vi behöver verkligen fler etablerade Sollentuna­bor. Särskilt män mellan 18 och 40 år, men alla är givetvis välkomna.

 ??  ??
 ?? FOTO: KOMPIS SVERIGE ?? KOMPISAR. Claudia och Annika matchades av Kompis Sverige 2013 och håller fortfarand­e ihop.
FOTO: KOMPIS SVERIGE KOMPISAR. Claudia och Annika matchades av Kompis Sverige 2013 och håller fortfarand­e ihop.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden