Mitt i Sollentuna

Råttinvasi­on i Edsberg

- Pauline Cederblad 070-78 78 707 pauline.cederblad@direktpres­s.se

Sedan en tid tillbaka har en koloni råttor bosatt sig vid en plantering intill Edsbergs centrum. Men att få Sollentuna­hem att ta tag i frågan visade sig bli en utmaning, upptäckte Sollentuna­bon Lasse Scheutz.

När Vi i Sollentuna besöker platsen på Edsbergs torg, i plantering­en mellan hissen på torget och biblioteke­t, tillsamman­s med Lasse Scheutz vågar inte råttorna sig fram. Det är antagligen för kallt, och hålen vid hissen som går ner till garaget vittnar om att de har varmare platser att gömma sig på.

Men med flera hål i snön som leder ner i gångar, mängder av spår och spillning råder det inga tvivel om att Edsbergs torg har fått ett stort antal nya invånare.

– Jag såg de första gången för någon månad sedan. Det är många, och vissa är riktigt stora. Det är en sanitär olägenhet. Dessutom verkar de ju krypa ner i garaget, det är inte så trevligt. Det är nära butikerna, konstatera­r Lasse Scheutz som bor i Edsängen och ofta besöker Edsbergs centrum.

Det är många, och vissa är riktigt stora.

Mest irriterad är han dock inte över råttornas nya boplats, utan på hur svårt det visade sig vara att informatio­nen skulle nå rätt person.

När han såg råttorna ringde han till Sollentuna kommun. Där fick han veta att det egentligen var Sollentuna­hem som hade ansvar för frågan. Till slut lovade de dock att föra informatio­nen vidare.

– Några dagar senare ringde jag till Sollentuna­hem av ren nyfikenhet för att höra om de hade fått informatio­nen. Men det verkade inte så. De ville att jag skulle ringa tillbaka när det var någon fastighets­värdar på plats, men då gav jag upp. Kommunikat­ionen fungerar uppenbarli­gen inte. Byggnation en möjlig orsak Martin Lindfors, vd på Sollentuna­hem, säger att de är medvetna om problemet.

– Tyvärr är det så på vissa håll. Enligt våra fastighets­värdar har det blivit mer aktivitet den senaste tiden som sannolikt har att göra med byggnation­en av idrottshal­len vid Edsbergssk­olan. Att få bukt med problemet kan dock vara svårt. – De får inte få fäste någonstans där de kan skada våra fastighete­r eller hyresgäste­r. Det är viktigt att man är noga med avfall och renhållnin­g. Det jobbar våra fastighets­värdar med. Vi har också ett avtal med Anticimex. Ska sätta upp kundtjänst

Martin Lindfors medger att det ibland kan vara svårt att komma fram till rätt person inom Sollentuna­hem. Det är dock något man hoppas förbättra snart.

– Vi jobbar med att sätta upp en kundtjänst på ett annat sätt än vi har idag. Med den ska vi kunna samla alla inkommande ärenden och fånga upp och följa upp de bättre. Vi vill inte att saker ska falla mellan stolarna.

 ??  ?? EDSBERG. Råttor har bosatt sig i plantering­en utanför biblioteke­t i Edsberg.
EDSBERG. Råttor har bosatt sig i plantering­en utanför biblioteke­t i Edsberg.
 ??  ?? RÅTTOR. Runt hissen som leder till garaget, ser man också små hål som råttorna grävt.
RÅTTOR. Runt hissen som leder till garaget, ser man också små hål som råttorna grävt.
 ??  ?? KALLT. I snön syns hålorna men också spår och spillning.
KALLT. I snön syns hålorna men också spår och spillning.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden