Mitt i Sollentuna

Socialdemo­kraterna vill satsa på skola och äldre.

- Anton Kyhlbäck

På torsdag nästa vecka diskuteras kommunens budget inför 2020. (S) vill se mer medel till skola och omsorg som finansiera­s med besparinga­r i administra­tion och sänkta överskotts­mål.

Nu har S presentera­t sin skuggbudge­t. En satsning på ungefär 30 miljoner kronor ska gå till skola och omsorg.

– Den stora skillnaden i vår budget från majoritete­ns är att vi satsar på skola och omsorg, säger Joakim Jonsson, gruppledar­e för Socialdemo­kraterna i Sollentuna.

– Vi finansiera­r det med besparinga­r i administra­tion, politiska arvoden och genom att sänka överskotts­målen, säger Joakim Jonsson, gruppledar­e för Socialdemo­kraterna i Sollentuna.

– Man har sparat in ganska mycket på äldreomsor­gen de senaste åren. När det gäller skolan tycker vi att det är viktigt att skapa en mer jämlik skola, men också hjälpa de som har särskilda behov där många föräldrar får hjälpa till mycket, säger Joakim Jonsson.

Förslaget skulle innebära

Det är viktigt att skapa en mer jämlik skola.

en sänkning av överskotts­målen från 1,1 procent till 0,5 procent.

– Vi tycker att man de senaste fem åren har haft ett väldigt högt överskott, på en halv miljard. Det räcker med ett överskott på nästan 20 miljoner det här året. Det finns så pass mycket överskott ackumulera­t att vi kan nöja oss med det.

Förutom mer medel till skola och omsorg innefattar budgeten en rad andra satsningar. Ett helhetsgre­pp från nämnderna mot att nå Agenda 2030 – ett global mål att utrota fattigdom och hunger – och så en investerin­g i en backhoppni­ngsbacke, bland annat.

Och precis som majoritete­n, en ny idrottshal­l i Viby.

– Det har vi haft med i budgeten tidigare. Vi ser med glädje att majoritete­n har lagt den i sin budget, att de har kommit med på den banan också, säger Joakim Jonsson.

 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? JOAKIM JONSSON (S), gruppledar­e.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD JOAKIM JONSSON (S), gruppledar­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden