Mitt i Sollentuna

Madelen fixar hembakat på Duvslaget

På nationalda­gen öppnar Duvslaget igen och Sollentuna­bon Madelen uppfyller sin dröm om att servera hembakat i sitt eget kafé.

- Anton Kyhlbäck anton.kyhlback@direktpres­s.se

På nationalda­gen öppnar Duvslaget igen och Sollentuna­bon Madelen uppfyller sin dröm om att servera hembakat i sitt eget kafé.

På nationalda­gen går en dröm i uppfyllels­e i Edsbergspa­rken.

Sedan flera år tillbaka har Sollentuna­bon Madelen Lundqvist letat efter lämpliga lokaler till att öppna ett kafé – och för ett par veckor sedan blev det klart att Duvslaget blir ett kafé under sommaren. Madelen nappade på idén. – Det ska bli jätte, jätterolig­t att få göra det här. Det är en ära, säger hon och tilllägger:

– Detta är min absolut högsta dröm som går i uppfyllels­e. Även om det bara blir fyra månader så känns det väldigt spännande.

Sommarkafé­et i Edsvik öppnar på nationalda­gen.

Från förmiddag till sen eftermidda­g, varje dag i veckan, ska hembakad fika och mer matiga mål, som sallad eller pajer, serveras i Duvslaget. Innan lokalerna stängdes har de främst använts för privata fester – men aldrig som ett kafé, säger Madelen.

– Senast jag var här var på min 30 årsfest för 19 år sedan, säger hon.

Även om det bara blir fyra månader så känns det väldigt spännande.

Första kaféet

Stolar, bord, frys och disk står redo i lokalen inför öppningen. En del har flyttats från Bryggkafée­t, som stängdes i slutet på förra sommaren, upp till Duvslaget. Allt är nästan klart när vi träffar Madelen ett par dagar innan öppningsda­gen.

Ett par myggor surrar i lokalen.

Ett sommarteck­en, påpekar Madelen.

Sedan ungefär tio år tillbaka har hon haft en dröm om att få dela med sig av sin passion, hembakat. Och nu gör hon alltså debut som kaféansvar­ig.Med sig har hon erfarenhet från vården och som egen företagare.

– Eldprovet blir första dagen när hela parken är full, säger hon.

– Men det gäller att vara förberedd. Jag har haft en klar och tydlig idé för hur det ska vara, och jag har drivit företag innan. Det är viktigt att det ska kännas som ett seriöst.

På menyn blir det lättare lunchalter­nativ.

Pajer, sallad och sen så klart det vanliga – glass, kaffe, te och bakelser.

Madelen Lundqvist säger att menyn kommer förändras under sommaren. En lördag kan se annorlunda ut från en onsdag. Duvslaget har ett bra läge - men hur många som faktiskt är intressera­de av att fika där vågar hon inte säga.

I fyra månader, till sista september, kan mycket hända.

– Menyn blir i början mycket klassisk. Som småbullar, pajer. Men vi räknar med att det blir olika från dag till dag. Det beror på vad besökarna vill ha också, så klart.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANTON KYHLBÄCK ?? SOMMAR.
Madelen Lundqvist tar med sig sina erfarenhet­er från vården och som egen företagare till sommarcafé­et i Duvslaget.
FOTO: ANTON KYHLBÄCK SOMMAR. Madelen Lundqvist tar med sig sina erfarenhet­er från vården och som egen företagare till sommarcafé­et i Duvslaget.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden