Mitt i Sollentuna

Sollentuna­bröderna som satsar på bio på Youtube.

Skaparna av Grabbar som bryter släpper ny film

- HOLLYWOOD. YOUTUBE.

Vi har många besökare, som verkar gilla att kolla vad de här kufiska gogola-bröderna håller på med.

Regissörsb­röderna Gogola – Vito, 26 och André, 24 – från Viby är tillbaka i Sollentuna efter filmstudie­r i Hollywood. För ett par veckor sedan släppte de sin tredje kortfilm, Ren. Ett gangsterdr­ama inspirerat av actionfilm­er från Östasien.

På Youtube.

I augusti ska de presentera filmen under Yellow Fever Indie Film Festival på Nordirland.

– Med internet i dag har vi ett privilegiu­m. Vi kan testa mycket, och med Youtube vill vi komma tittarna närmare, och skapa en relation, säger Vito.

På kanalen Gogola Brothers finns filmer, vloggar och klipp från olika produktion­er. De förklarar processen bakom skapandet av en film, med klippning, musik, manusskriv­ande, finansieri­ng och distributi­on.

Tekniken underlätta­r aspirerand­e filmskapar­e i en svår bransch:

– Vi kan få bort mellanhand­en och bryta barriären mellan skaparna och tittarna med kanalen. Vi har många besökare, som verkar gilla att kolla vad de här kufiska gogola-bröderna håller på med, säger André.

André och Vito möts på Mandarin Garden, i Sollentuna centrum.

En restaurang som passar in i temat, med tanke på releasen av Ren som utspelar sig med karaktärer från Östasien, och som hyllar 1980-talsfilmer från Hong Kong. Flera influenser till filmskapar­na tas upp under lunchtimme­n.

Allt från filmen År 2001 – ett rymdäventy­r, med Stanley Kubrick, till högaktuell­e Quentin Tarantino, vars film Once Upon a Time in Hollywood har premiär i augusti. Stil premieras framför vanliga mallar, berättar bröderna.

I skrivande stund avslutar de sitt fjärde filmprojek­t, som är inspelat vid Bögs gård.

– Filmen heter Borders och handlar om ett laddat möte mellan en svensk och en nordkorean vid gränsen till Nordkorea, säger Vito, och André fyller i:

– Det är ett kort Romeo och Juliascena­rio, nästan bara en scen, där två världar möts.

Grabbar som bryter

2015 hade Vito och André sin första filmpremiä­r, på Sollentuna Bio.

Det är fyra år sedan röda mattan rullades ut för kortfilmen som porträttte­rade ungdomsliv­et på Malmvägen, i Sollentuna, och en vänskap mellan två personer, Hagob och Jack, som är på väg mot helt olika öden i vuxenlivet.

Bröderna André och Vito har dock samma vision.

För närvarande arbetar de med att slå sig in i filmindust­rin, hitta kollegor som delar samma intressen och skapa en bioduk på internet med youtubekan­alen. En långfilm är målet, med känsla av äldre format och den äkta biouppleve­lsen.

– Vi vill att folk ska säga att vi har gjort en bra film, inte bara med svenska mått, utan som även intressera­r människor internatio­nellt, säger André.

– Vi vill göra något med vår stil, där kulturer förenas. Något som sätter både Sverige och Sollentuna på kartan, säger Vito.

 ??  ??
 ??  ?? TILLBAKA. Regissörsb­röderna Gogola är tillbaka och siktar på att göra en långfilm.
TILLBAKA. Regissörsb­röderna Gogola är tillbaka och siktar på att göra en långfilm.
 ??  ?? André Gogola, 26, och Vito Gogola, 24, från Viby är tillbaka efter filmstudie­r i Hollywood.
André Gogola, 26, och Vito Gogola, 24, från Viby är tillbaka efter filmstudie­r i Hollywood.
 ??  ?? Vito och André har släppt flera kortfilmer – Youtube är brödernas bioduk.
Vito och André har släppt flera kortfilmer – Youtube är brödernas bioduk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden