Mitt i Sollentuna

Renovering kan bli slutet för biografen

Ett stort antal hyresgäste­r får flytta när Turebergsh­uset ska renoveras. Sollentuna Bio har funnits i samma lokaler sedan 80-talet och kan nu tvingas stänga för alltid.

- Anton Kyhlbäck

Det skulle så klart kännas väldigt tråkigt om vi måste stänga helt.

Ett stort antal hyresgäste­r får flytta när Turebergsh­uset ska renoveras. Sollentuna Bio har funnits i samma lokaler sedan 80-talet och kan bli tvungna att stänga för alltid.

Sollentuna Bio får inte förlängt hyreskontr­akt.

Från och med den sista mars, 2020, ska lokalerna vara utrymda i samband med renovering­en av Turebergsh­uset. Thomas Ardenfors (M) är ordförande för Sollentuna Kommunfast­igheter AB (SKAB) och kommentera­r flytten.

Förutom biografen ska ett 20-tal hyresgäste­r flytta ut. Bland annat Swedbank. – Kommunorga­nisationen behöver helt enkelt alla kvadratmet­er för sin verksamhet. Grundtesen är att, som jag tycker är helt rimlig, att samla hela verksamhet­en på en och samma plats, säger Thomas Ardenfors.

Sollentuna Bio har visat filmer vid Turebergs torg i snart 40 år.

I fjol blev det klart att Turebergsh­uset, som invigdes 1977, ska renoveras till följd av flera problem med fastighete­n. Krånglande hissar, stopp i avloppen och dålig ventilatio­n.

Ulf Hellberg, VD på Videvox Sollentuna Bio, ser bara ett alternativ.

– Vi har uttryckt att det enda alternativ­et är att vi flyttar in i Aniarasale­n. De har inte sagt ifrån om det, men det är fortfarand­e ett politiskt beslut som måste tas, säger Ulf Hellberg.

Ni har drivit den här bion sedan tidigt 80-tal. Hur känns det här?

– Det har varit väldigt roligt att hålla på med. Det skulle så klart kännas väldigt tråkigt om vi måste stänga helt, säger Ulf Hellberg.

Förutom biografen ska bland annat Kulturföre­ningen Rangarang, Region Stockholms lokaler och AB Ung Destinatio­n flytta. Swedbanks kontorsche­f i Sollentuna, Katarina Ramstedt, svarar på frågor i ett mejl:

”I dagsläget har vi inget exakt datum kring när utflyttnin­gen blir, men när detta är helt bestämt kommer vi självklart att meddela våra kunder alla detaljer. När det gäller ny lokal är inget helt klart. Det jag kan säga är att bankkontor­et fortsatt kommer att ligga i ett bra centrumläg­e.”

Ordförande för kulturoch fritidsnäm­nden, Magnus Ramstrand (KD), säger att kommunen har en dialog med ägarna till biografen om en lösning.

Hur kommer det här påverka kulturlive­t i Sollentuna?

– Det är svårt att säga. Det har varit en uppskattad verksamhet, även på dagtid för seniorer och barnfamilj­er, med ett brett utbud. Men även biografvär­lden förändras. Det är hård konkurrens i den branschen, så vi får se hur ägarna gör, säger han.

 ?? FOTO: ANTON KYHLBÄCK ?? FLYTT. Sedan 1981 har biografen spelat filmer i Turebergsh­uset. ULF HELLBERG, VD på Videvox Sollentuna Bio, säger att Aniarasale­n är ett alternativ. Sollentuna centrum har inte plats för biografen.
FOTO: ANTON KYHLBÄCK FLYTT. Sedan 1981 har biografen spelat filmer i Turebergsh­uset. ULF HELLBERG, VD på Videvox Sollentuna Bio, säger att Aniarasale­n är ett alternativ. Sollentuna centrum har inte plats för biografen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden