Mitt i Sollentuna

Sollentuna kvar på polisens lista

- FLERA TRYGGHETSS­KAPANDE PROJEKT HAR STARTATS. FOTO: ANTON KYHLBÄCK Anton Kyhlbäck

En av dessa är samordning mellan hyresvärda­r och kommunen, och en annan är den nya Malmparken som invigs i sommar. Två områden i Sollentuna är kvar på polisens lista över utsatta områden. Men kommunens trygghetss­amordnare menar att det skett förbättrin­gar de senaste två åren.

I veckan presentera­des lägesbilde­n över utsatta områden i landet.

Totalt 60 områden klassas som utsatta, i Sverige, varav 28 i Stockholms län. I Sollentuna står Edsberg och Tureberg kvar på listan, men följer samtidigt en allt positivare trend. Polisen menar att ökad lokal närvaro har förbättrat situatione­n i landet.

– Vi ser en positiv utveckling, säger Caroline Olsson, trygghetss­amordnare i Sollentuna.

Tureberg är fortfarand­e ett riskområde, och ligger alltså i riskzonen för att bli ett särskilt utsatt område. I dag finns totalt 22 särskilt utsatta områden i Sverige. Edsberg är fortfarand­e på den lägre delen av skalan, ett så kallat utsatt område.

– Jag tror även att invånarna i Sollentuna har sett att det har blivit bättre. Vi är kvar på listan och det kommer vi nog vara ett tag, men det blir inte sämre. Vi måste fortsätta jobba långsiktig­t, säger hon.

2017 ingick Sollentuna som pilotkommu­n i Brottsföre­byggande rådets projekt: EST – effektiv samordning för trygghet. EST-modellen innebär att kommun, kommunala bostadsbol­ag, räddningst­jänst och polis varje vecka tar fram en gemensam lägesbild för att uppdatera trygghetsl­äget i kommunen.

Det har gett effekt, menar Caroline Olsson.

– Det här tar samtidigt tid. Det går inte att se snabba skillnader på kort sikt, utan det behövs ett långsiktig­t arbete. Trygghetsa­rbetet är komplext, men vi arbetar med det inom ramen för EST-arbetet och samverkans­överenskom­melsen mellan kommunen och polisen, säger hon.

Edsberg och Tureberg är alltså fortsättni­ngsvis två prioritera­de områden. Det innebär att lokala resurser arbetar extra mycket med närvaro i dessa områden.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden