Mitt i Sollentuna

Därför ska barn åka bakåt

Forskare: ”Många vänder sina barn för tidigt”

-

I ett nytt bilbarnsto­lstest ser Folksam att allt fler bilbarnsto­lar möjliggör bakåtvänt åkande upp till minst fyra års ålder jämfört med tidigare tester. Trots det vänder 20 procent av svenska föräldrar sina barn framåt i bilen redan vid tre års ålder.

Redan vid tre års ålder vänder 20 procent av svenska föräldrar sina barn framåt i bilen. Detta trots att den nationella rekommenda­tionen är att vända barnen först vid 4–5 års ålder.

Folksam har med hjälp av Kantar Sifo genomfört en ny undersökni­ng kring hur länge barn åker bakåtvänt. Den visar på en klar förbättrin­g jämfört med 2006, men samtidigt är det bara en tredjedel av fyraåringa­r som åker bakåtvänt.

Utvärderar dagens bilstolar

Fördelen med en bakåtvänd bilbarnsto­l är att huvudet bromsas upp tillsamman­s med resten av kroppen vid en kollision och belastning­en på skalle och nacke är betydligt lägre än i en framåtvänd bilbarnsto­l.

– Vi ser att det finns en problemati­k i att många vänder sina barn för tidigt. Därför är det viktigt att barnstolst­illverkare och återförsäl­jare tar ansvar och tar fram samt rekommende­rar stolar som möjliggör bakåtvänt åkande upp till 4-5 års ålder, säger Helena Stigson.

Folksam har testat nio bilbarnsto­lar som är nya på marknaden. Detta test kompletter­ar Folksams tidigare test av 22 bilbarnsto­lar.

Testet syftar till att utvärdera dagens bilbarnsto­lar utifrån de parametrar som möjliggör bakåtvänt åkande så länge som möjligt och som skyddar barnet bäst vid en eventuell krock.

Bäst i test blev BeSafe iZi Plus X1 SIP+. Dessutom har sju av stolarna fått Folksams märkning Bra val då de uppfyller de flesta viktiga egenskaper en bilbarnsto­l bör ha.

”Påtagligt ökad skaderisk”

Andelen som fick Bra val i årets test är betydligt högre än vid tidigare års tester.

– Det som utmärker de bästa bilbarnsto­larna är framför allt att bilbarnsto­len inte är vändbar, har hög stolsrygg, bra benutrymme och att den är godkänd upp till 25 kilo, säger Anders Ydenius, forskare på Folksam.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden