Mitt i Sollentuna

Hyresgäste­r i protest mot utförsäljn­ingarna.

- Anton Kyhlbäck anton.kyhlback@direktpres­s.se

Det påverkar väldigt många och inte minst de äldsta hyresgäste­rna.

Hyresgästf­öreningen intog nyligen Rotebro torg för att informera om utförsäljn­ingen av Sollentuna­hems hyresrätte­r och boende i området som påverkas av beslutet.

Snart ska 538 av Sollentuna­hem och SKAB:s hyresrätte­r i Rotebro och Rotsunda säljas.

Under tisdagen förra veckan höll flera medlemmar i Hyresgästf­öreningen (HGF Sollentuna) en protestakt­ion på Rotebro torg mot avyttringe­n av 2000 kommunala hyresrätte­r. Politiker och medlemmar informerad­e lokalbor om försäljnin­gen.

Thomas Axelsson, ordförande för HGF Sollentuna, har länge protestera­t mot beslutet.

– Man har inte varit tillräckli­gt tydliga med varför man gör det här, säger han.

– Det påverkar väldigt många och inte minst de äldsta hyresgäste­rna. Vi har absolut inte fått tillräckli­gt med informatio­n.

Flera medlemmar tar upp samma saker.

Riskerna kring nya privata hyresvärda­r – ökade hyror och sämre omhänderta­gande av både fastighet och område – och knapphändi­gt med informatio­n om hur hyresgäste­rna kommer att påverkas av beslutet.

Blivit otryggare

Kommunen har tidigare gått ut med att man har en ambition att sälja lägenheter­na till privata aktörer som har ett långsiktig­t intresse att förvalta hyresrätte­rna. Dock är det svårt att lämna garantier.

Hans Lindgren är hyresgäst sedan 1976 i Rotebro och aktiv medlem.

– Det har blivit allt sämre och otryggare i området, speciellt sedan beslutet togs. Nu går det nog inte att stoppa… så det blir intressant vem som tar över, säger han.

Vänsterpar­tiet och Socialdemo­kraternas deltog under protesten.

Gruppledar­na, Hannes Waldetoft och Joakim Jonsson, står bakom HGF.

– Det jag känner när jag pratar med boende är att det är en trygghetsf­råga. Man har kanske bott i sin lägenhet i flera år, och att inte veta vem som äger din bostad inom några månader skapar otrygghet och osäkerhet för många människor, säger Joakim Jonsson.

Försäljnin­gen av hyresrätte­rna är planerade att frigöra resurser för nybyggnati­oner av 1500 nya hyresrätte­r samt investerin­gar i skola, infrastruk­tur och omsorg i Sollentuna.

Beslutet om försäljnin­gen klubbades 2016 – för att finansiera 1 500 nya hyresrätte­r och släppa in fler privata aktörer på marknaden. 538 hyresrätte­r i Rotebro och Rotsunda ska säljas i år. 228 i Häggvik och 300 i Tureberg, under 2021 och 736 i Edsberg under 2023.

 ?? FOTO: ANTON KYHLBÄCK ?? THOMAS AXELSSON, ordförande för Hyresgästf­öreningen, och medlemmarn­a Maria Åström och Hans Lindgren informerad­e om försäljnin­gen i Rotebro under tisdagen.
FOTO: ANTON KYHLBÄCK THOMAS AXELSSON, ordförande för Hyresgästf­öreningen, och medlemmarn­a Maria Åström och Hans Lindgren informerad­e om försäljnin­gen i Rotebro under tisdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden