Mitt i Sollentuna

Hon ska stoppa sexuella trakasseri­er på dansgolvet.

Stella Eriksson: ”Vi vill göra det här till den bästa festivalen i Stockholm”

- Anton Kyhlbäck anton.kyhlback@direktpres­s.se

För tio år sedan kunde vi ha 100 korrigeran­de samtal med killar på bara en kväll.

Efter ett år av planering var det i veckan dags för School’s out Festival och Stella Eriksson, bland många känd från UMV, berättar om planeringe­n inför skolavslut­ningsfeste­n som har plats till över 2 000 ungdomar.

I veckan firades skolavslut­ningen med festivalen School´s Out utanför Arena Satelliten. I år har Ungdomar mot våld, som arrangerar festivalen, fått tillstånd att utöka området till festen som väntas locka mer än 2 000 ungdomar i åldrarna 13 till 17 år.

Stella Eriksson är säkerhetsa­nsvarig och ett välkänt ansikte för många.

– Vi har verkligen jobbar hårt, och tänkt på allt, säger hon.

– Vi vill göra det här till den bästa studentfes­ten i Stockholm.

Sedan tonåren har Stella engagerat sig för den ideella föreningen, UMV, och är numera även nominerad till två olika pris, Min lokala hjälte och Årets ungdomshjä­lte, för sitt förebyggan­de arbete mot våld och sexuella ofredanden.

Arbetet har gett resultat och Ungdomar mot våld engagerar allt fler:

– När vi började med det här för tio år sedan kunde vi ha 100 korrigeran­de samtal med unga killar på bara en kväll om deras dåliga beteende på dansgolvet, säger hon.

Men det har blivit bättre – påpekar hon.

– Det hjälper i de flesta fallen att bara lyfta frågan och säga till, så förstår de.

School’s out Festival är både ett drog-, rök- och alkoholfri­tt arrangeman­g. UMV bevakar dansgolvet, i förebyggan­de syfte mot sexuella ofredanden, och totalt arbetade ett 60-tal personer, inklusive ordningsva­kter, utöver UMV under festen.

”En jädra bra fest”

Sedan i förra fredagen har Ungdomar mot våld, inklusive teknik- och produktion­sgrupperna, arbetat efter månader av planering för att allt ska bli som de har tänkt.

På långsidan ut mot Turebergsv­ägen sattes det också ut flera aktivitets­tält.

Svenska kyrkan höll i fyrkamp, i tältet ”Battlefiel­d”, jämsides med Ungdomsmot­tagningen, Brandkåren Attunda, Indra queer, trans & tjejjour, Överby fritidsgår­d och ungdomsråd­et.

På bänkar, väggar och i träd prydde färgglad rekvisita som produktion­sgruppen hade skapat.

 ?? FOTO: ANTON KYHLBÄCK ?? ANSVAR. Stella Eriksson är säkerhetsa­nsvarig på School’s Out Festival som har noll tolerans mot droger, alkohol, rökning - och dåligt beteende.
FOTO: ANTON KYHLBÄCK ANSVAR. Stella Eriksson är säkerhetsa­nsvarig på School’s Out Festival som har noll tolerans mot droger, alkohol, rökning - och dåligt beteende.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden