Mitt i Sollentuna

Storsatsni­ng på pojkars läsning

- FOTO: PAULINE CEDERBLAD Anton Kyhlbäck

Magnus Biblioteke­n i Sollentuna får miljonstöd för att tillsamman­s med andra kommuner och Sollentuna FK stärka biblioteke­n.

Sollentuna bibliotek och Sollentuna fotbollskl­ubb ska tipsa unga fotbollssp­elare om litteratur under matcher och turneringa­r. Det skriver kommunen på sin hemsida i samband med ett beviljat stöd från den statliga myndighete­n, Kulturråde­t, på 1,6 miljoner.

Totalt 225 miljoner kronor betalas ut om året, fram till 2020, till bibliotek runtom i Sverige från Kulturråde­ts uppdrag, ”Stärkta bibliotek”.

– Vi är glada att i tuff konkurrens om medel blivit tilldelade denna summa. Vi ser framemot att samarbeta med andra kommuner och Sollentuna FK. Tilldelnin­gen är ett viktigt tillskott för att kunna utveckla biblioteks­verksamhet­en och nå nya grupper, säger Anna Edquist, biblioteks­chef, i pressmedde­landet.

1,2 miljoner kronor går till IT-utbildning­ar och ett

Viktigt tillskott för att nå nya grupper.

samarbete med Norrtälje, Täby, Österåker och Lidingö. 400 000 ska främja läsandet hos idrottande pojkar och vuxna manliga förebilder som är aktiva i Sollentuna fotbollskl­ubb.

”Vid sidan av en generell nedåtgåend­e lästrend har även en läsklyfta mellan pojkar och flickor identifier­ats. Forskning säger att ungas läsvanor påverkas av sociala normer, könsroller och vuxna förebilder” skriver Sollentuna kommun.

Ordförande för kulturoch fritidsnäm­nden, Magnus Ramstrand (KD), säger i pressmedde­landet att det är ett starkt ekonomiskt stöd:

– Det nya projektet tillsamman­s med Sollentuna fotboll är mycket spännande och visar på nytänkande och ett bra och kreativt samarbete mellan kultur och idrott.

 ??  ?? ORDFÖRANDE I KULTUR- OCH FRITIDSNÄM­NDEN, Ramstrand (KD), ser glädjande på beslutet.
ORDFÖRANDE I KULTUR- OCH FRITIDSNÄM­NDEN, Ramstrand (KD), ser glädjande på beslutet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden