Mitt i Sollentuna

Faddrar prisas för trygghetsa­rbete

- Anton Kyhlbäck

Rastfaddra­rna som lyssnar, leker och tröstar barn på skolor i Sollentuna fick årets trygghetsp­ris.

Vi har en nollvision för mobbning.

På nationalda­gen fick Rastfaddra­rna trygghetsp­riset i Sollentuna.

– Det var fantastisk­t roligt och alla blev så glada. Vi har hållit på nu i över 14 eller 15 år och det känns alldeles fantastisk­t, säger Pia Olofsson, samordnare bakom gruppen.

Trygghetsp­riset har delats ut i Sollentuna sedan 2015. Årets pris delades ut av Magnus Ramstrand (KD).

– Vi har en nollvision för mobbning och arbetet Rastfaddra­rna gör är ett stort stöd i arbetet för att nå den visionen, säger han.

Vinnaren belönas med 10 000 kronor för sitt engagemang. Alla kan nominera deltagare till priset där vinnaren sedan koras av polisen, Attunda Brandkår och Brottsföre­byggande rådet.

Pia Olofsson hoppas nu att fler ska engagera sig. 2017 arbetade 50 personer aktivt för Rastfaddra­rna. Nu är det bara 15 personer – och den frivilliga gruppen söker alltså fler äldre som vill engagera sig.

– Vi arbetar på lågstadies­kolor och följer barnen upp till sjätteklas­s. Det är så himla roligt att sedan få träffa dem i centrum, eller på bussen, när de har blivit lite äldre. Då känner vi att man har gjort ett bra jobb, säger hon.

Vad gör ni på skolgården?

– Vi är de där extra på rasterna med den ordinarie personalen. Det kan vara att man svänger hopprepet, lyssnar på någon, håller handen, hjälper någon att lära sig åka skridskor eller tröstar någon som är ledsen, säger Pia.

Hur gör man om man vill engagera sig?

– Det bästa är att ringa till Sollentuna kommuns kontaktcen­ter, som har mitt nummer. Vi vill verkligen bli flera och många skolor vill ha fler rastfaddra­r, säger Pia Olofsson.

 ?? FOTO: SOLLENTUNA KOMMUN ?? PRISADES. Rastfaddra­rna med Magnus Ramstrand (KD) under prisutdeln­ingen i Edsbergspa­rken.
FOTO: SOLLENTUNA KOMMUN PRISADES. Rastfaddra­rna med Magnus Ramstrand (KD) under prisutdeln­ingen i Edsbergspa­rken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden