Mitt i Sollentuna

Nu skärps reglerna för partistöd

- Anton Kyhlbäck

Över två miljoner betalades ut i partistöd under 2018 i Sollentuna. Nu stramas reglerna åt för hur kostnadern­a ska redovisas och Sollentuna­partiet måste göra om för att få nytt partistöd.

2 544 000 kronor. Så mycket pengar fick partierna i utbetalt partistöd under 2018. Partistöde­t regleras i kommunalla­gen men formuleras i övrigt av kommunerna själva. I slutet på förra året ändrades reglerna och från inneståend­e räkenskaps­år måste de lokala partigrupp­erna utse en granskare som inte sitter i partistyre­lsen för samma parti. Björn Karlsson (M) är ordförande för Sollentuna kommunfull­mäktige.

– Vi har skärpt till reglerna till nuvarande kommunfull­mäktige, säger han.

Varför?

– Det var olämpligt att en person som granskar även sitter med i partiets styrelse.

Ett av partierna, Sollentuna­partiet, får därmed redovisa på nytt. Senast den sista

Regelverk är till för att följas.

juni måste lokalgrupp­en utse en ny granskare, som inte sitter i partistyre­lsen, som underteckn­ar redovisnin­gen. SP fick 216 000 kronor i partistöd under 2018, varav hälften har gått till tvisten kring beställnin­g av valmateria­l under fjolåret.

– Regelverk är till för att följas och det är inget konstigt med det, säger partiets gruppledar­e, Anki Elken.

– Vi är glada att kommunstyr­elsens uppmärksam­mar det här för oss, så att vi kan korrigera enligt det nya regelverke­t.

Grundstöd till partierna i Sollentuna är 120 000 varje år. Utöver det får partierna 30 000 kronor per mandat, och ett beslut om nytt partistöd fattas i juni varje år. Det vill säga efter att fullmäktig­e tagit del av redovisnin­gen. Senast den 30 juni ska Sollentuna­partiet skicka in ny redovisnin­g.

 ?? FOTO: ANTON KYHLBÄCK ?? PARTISTÖDE­T REGLERAS I KOMMUNALLA­GEN, men delar av stödet regleras av kommunerna själv.
FOTO: ANTON KYHLBÄCK PARTISTÖDE­T REGLERAS I KOMMUNALLA­GEN, men delar av stödet regleras av kommunerna själv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden