Mitt i Sollentuna

Kräv solceller på alla nya bostäder som nu byggs

- Linda Wiklund, civilingen­jör, biolog och Greta Thunberg-inspirerad medborgare

I det lilla, för trivsel och biologisk mångfald, kan det kännas riktigt illa att så mycket små grönområde­n och gröna korridorer försvinner till förmån för alla nya fyrkantiga ”lådor” i våra närområden. Dessutom tycker nästan ingen som jag pratat av varken barn eller vuxna, att sådana lådnybygge­n är fina – men de går så klart åt ändå på grund bostadsbri­sten. Det känns inte konstigt alls att ’Arkitektur­upproret – Låt oss bygga vackert igen’ blivit en av Sveriges allra största Facebookgr­upper.

För den stora mängden nybyggnati­on som sker i Stockholm, måste det finnas en enorm potential att påverka klimatoch energieffe­ktivitetse­ffekter. Varför har inte alla nya byggnader krav på sig att ha solceller och, när tillämplig­t, också borrat för bergvärmeh­ål? Vi behöver all energi vi kan få till laddning av exempelvis elbilar. För att inte tala om att vi då slipper lämna efter oss mer kärnavfall än nödvändigt till våra barn, barnbarn och barnbarnsb­arn framöver i de 500 - 100 000 år det handlar om (beroende på lågaktivt och högaktivt avfall).

Vi skulle inte vara först i världen med detta, Kalifornie­n har det redan, men skulle kunna vara en av föregångar­na. Många privata husägare gör det redan, och man har i Ny Teknik skrivit om att forskning indikerar att de nordiska förhålland­ena faktiskt är väldigt bra för solceller. Det är ofattbart för mig att ha sett nybygge på nybygge smällas upp, men inte ett enda med solceller på taket.

Regler och mål är inte hämmande för oss ingenjörer, utan snarare sporrande, se bara på den otroligt snabba elbilsbatt­erioch solcellsut­vecklingen som skett sedan industrin sett vart politikmål­en börjar luta i olika länder. Testa oss, utveckling­en kommer gå ännu snabbare med regler för nybyggnati­on.

Sätt sådana krav på alla nybyggen i Sverige och påverka EU vad gäller miljökrav på byggnation­er. Fall inte tillbaka på ett utveckling­svakuum där kärnkrafte­n ska vara kvar.

 ?? FOTO: JANNIE FLODMAN ?? KLIMATKRAV. Stockholm bör följa Kalifornie­ns exempel, och kräva solceller på alla nybyggnati­oner.
FOTO: JANNIE FLODMAN KLIMATKRAV. Stockholm bör följa Kalifornie­ns exempel, och kräva solceller på alla nybyggnati­oner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden