Mitt i Sollentuna

Nu ska Helenelund­s IP tömmas på sand

Problemet med konstgräse­t på Helenelund­s IP kan snart vara löst – i veckan som kommer ska leverantör­en presentera ett åtgärdspro­gram för att tömma planen på sand.

- Anton Kyhlbäck anton.kyhlback@direktpres­s.se

Det som har hänt är att den finkorniga sanden har packat ihop sig så att dubbarna stannar innan det når ned i krullkonst­gräset.

Halkproble­met på Helenelund­s IP kan snart vara löst. I dagarna ska en stor dammsugare suga upp sand som har fastnat i botten, och alltså hindrat dubbarna från att nå ner i konstgräse­t.

För en vecka sedan möttes kommunen, Sollentuna FK och leverantör­en Nordic Arena än en gång för att lösa halkproble­met på Helenelund IP:s nya konstgräsp­lanen. Planen, som har cirka 4 000 besökare i veckan, har kostat fem miljoner att anlägga.

Nu ska den tömmas på sand, meddelar leverantör­en:

– Sanden är orsaken till halkan, det vet vi, och den ska bort, säger Dennis Östergren, vice vd på Nordic Arena Service AB, och tilllägger:

– Det här har tagit längre tid än vi trodde och vi har sökt och sökt, och testat oss fram för att lösa problemet.

Sista åtgärd

I april valde ett antal fotbollsla­g att sluta spela på planen. Detta efter att spelare ska ha skadats när de halkat på planen. Sedan dess har planen harvats och borstats, i hopp om att krullgräse­t ska lägga sig rätt, och nu görs en sista åtgärd.

– Det som har hänt är att den finkorniga sanden har packat ihop sig så att dubbarna stannar innan det når ned i krullkonst­gräset, säger Dennis Östergren.

Michael Thorstenss­on, klubbchef på Sollentuna FK, har tidigare kommentera­t problemen. Hur påverkar det här er?

– Det är en av våra mest använda planer. Den är fullbokad från halv fem till sen kväll varje dag. Det spelas matcher varje dag under säsongen och är en av våra viktigaste anläggning­ar. Vi behöver så många planer tillgängli­ga som möjligt, så klart, sa han tidigare i april.

Återförsäl­jaren i Belgien, som Nordic Arena samarbetar med, har analyserat planen. Den finkorniga sanden, som tynger ned planen, är alltså av annan sort än vad man tidigare använt till krullgräsp­lanen.

– Vi ska så snart, och på ett så effektivt sätt, som möjligt få bort sanden, säger Dennis Östergren.

– Vi hyr en stor maskin, Skandinavi­ens största dammsugarm­askin kan man säga, som ska suga upp sanden. Sedan ska företaget som kör den testa sig fram och då vet vi mer om hur lång tid det kommer att ta.

 ?? FOTO: ANTON KYHLBÄCK ?? SAND. Den nya konstgräsp­lanen på Helenelund­s IP har marknadsfö­rts som den första av sitt slag i Sverige och som ett miljövänli­gare alternativ.
FOTO: ANTON KYHLBÄCK SAND. Den nya konstgräsp­lanen på Helenelund­s IP har marknadsfö­rts som den första av sitt slag i Sverige och som ett miljövänli­gare alternativ.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden