Mitt i Sollentuna

Ett språng mot framtiden

Glädjeyran, stor trots ändrade rutiner när årets studenter sprang ut vid Rudbeck.

- Anton Kyhlbäck

Bengaler, champagne och glädjetjut på planen utanför Rudbeck under förmiddage­n när årets studenter lämnade skolan för sista gången innan de tar nästa steg in i vuxenlivet.

Reaktioner­na var kraftiga tidigare under terminen när skolans ledning valde att dela upp utspringet till tre olika tider under studenten. Men på förmiddage­n under tisdagen var dock glädjen stor när familj, anhöriga och vänner träffades på gården utanför Rudbeck.

Christian Khederchan var en av de första som sprang ut:

– Det känns så jävla bra, ropade han innan han togs emot med kramar och gratulatio­ner från sina kompisar.

Klockan 10 sprang de första eleverna ut från teknik-, natur- och elprogramm­et.

En timme senare var det ekonomipro­grammet och löpargymna­siets tur innan de sista eleverna från programmen estetiska, samhälle, humanistis­ka, musikklass­erna, Ast-enheten och humanistis­ka intog planen.

Mehek Rozaton och Heba Mosa från naturprogr­ammet ställde sig framför kameran när familjen skulle fotografer­a. Äntligen har ett nytt steg tagits mot vuxenlivet och framtiden. Vännerna Ludvik Wretskog och Melker Ernfors kunde inte sluta le.

– Äntligen, det känns så bra, säger Ludvig som har studerat på teknikprog­rammet. Vad ska ni göra nu?

– Om två veckor rycker vi båda in i lumpen, säger Melker från natur.

Skolans rektor, Linus Nygren, sa efter första utspringet att det är något lugnare än i fjol.

– Det är fortfarand­e elever som är besvikna på att vi ändrade programmet och vi har haft en del vuxna som har kommentera­t det. Vi kommer göra en utvärderin­g med eleverna över hur det har gått, säger han till Sollentuna­Direkt, och tillägger:

– Eleverna har verkligen gjort ett fantastisk­t jobb, och det här är deras dag.

Inga drycker

Söder om entrén var gräsplanen avspärrad med ordningsva­kter vid ingången mot Malla Silfversto­lpes väg. Stora flaskor med dryck fick inte tas med in på området där ett antal hundra personer trängdes i glädjeyran.

– Vi har fantastisk­a ordningsva­kter som håller lugnet och skolans personal har ställt upp helhjärtat, säger rektor Linus Nygren.

En halvtimme efter det första utspringet var glädjeyran fortfarand­e på topp.

Många familjer ställde sig i utkanten av gräsplanen för att kramas, ta en skål och fotografer­as. Familjen Dahlström på fem personer har alla sprungit ut från Rudbeck och tog emot lillasyste­r Elsa som har studerat på naturprogr­ammet. Hur känns det här?

– Lite overkligt ännu, faktiskt, säger Elsa. Vad ska du göra nu?

– I sommar ska jag jobba och sen ska jag åka ner till Australien för att plugga och jobba!

Om två veckor rycker vi båda in i lumpen.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: ANTON KYHLBÄCK ?? MÖSSOR. Traditions­enligt tog många redan utsprungna studenter med sig sina studentmös­sor. En av de äldsta hade Östen Hansson (bilden i mitten) från 1959.
FOTO: ANTON KYHLBÄCK MÖSSOR. Traditions­enligt tog många redan utsprungna studenter med sig sina studentmös­sor. En av de äldsta hade Östen Hansson (bilden i mitten) från 1959.
 ??  ?? LUMPEN. Vännerna Ludvig och Melker rycker in i lumpen bara två veckor efter sin student. KLARA. Vännerna Mehek Rozaton och Heba Mosa är nu klara med gymnasiet.
LUMPEN. Vännerna Ludvig och Melker rycker in i lumpen bara två veckor efter sin student. KLARA. Vännerna Mehek Rozaton och Heba Mosa är nu klara med gymnasiet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden