Mitt i Sollentuna

Rostattack på gastankar

Opelägare drabbade – kamp för ett utbyte

- Fredrik Diits Vikström

Rosten är skoningslö­s mot Opels gasbilar. Här är skräckbild­erna som visar hur gastankarn­a vittrar sönder. Åtskilliga Oplar i Sverige har nu fått körförbud.

1 200 gasdrivna Oplar rullar på svenska vägar. Det handlar om Zafira, Combo och Astra med tilläggsna­mnet CNG. Många har så rostiga gastankar att de får körförbud. Skräckbild­erna på ansatta trycktanka­r var Vi Bilägare var först med att visa.

Tankarna ska förvara fordonsgas­en under högt tryck, upp till 200 bar. Rostproble­men har kommit efter att de nya besiktning­sreglerna för gasbilar började gälla 2018.

Anders Wihlborg skruvade själv av kåpan innan han åkte för att besikta sin Opel Zafira årsmodell 2009.

– Besiktning­smannen sa att han aldrig hade sett så rostiga gastankar. Det var inget fel på bilen i övrigt men tankarna blev underkända. Jag fick en månad på mig att åtgärda, sedan fick bilen körförbud, berättar han.

Året är instansat

Zafiran hade 22 000 mil på mätaren men samtidigt har tankarna en angiven livslängd på 20 år. Det är branschsta­ndard och tillverkni­ngsåret är instansat på tanken och finns även inskrivet i servicebok­en.

– Om det är 20 års livslängd som gäller borde ju tankarna hålla så länge och inte bara i tio år, säger Anders Wihlborg.

Yngre bilar med betydligt kortare körsträcka är också drabbade.

Samma öde mötte den Opel Combo årsmodell 2007 som Malin Hülphers och Jan Levander äger.

Opel bekostar vissa utbyten

Bilen som gått 14000 mil hade precis varit inne på verkstad för reparation av gassysteme­ts ventiler och elektronik.

– Jag åkte raka vägen till besiktning­en och fick körförbud direkt. De tittade på tankarna och sa att det såg alldeles för dåligt ut, säger Malin Hülphers och fortsätter:

– Man tänker ju att en verkstad som arbetar med gastankar ska larma om något är fel.

Opel har nu beslutat att bekosta byte av rostiga gastankar – men endast på bilar som är upp till tio år och inte gått längre än 16 000 mil. För övriga bilägare kostar tankbytet uppemot 40 000 kronor.

– Opel i Tyskland har genomfört omfattande tester på rostpåverk­ade gastankar och fastställt att det inte förekommer någon ökad säkerhetsr­isk. Vi har inte heller några rapporter om att svenska Opelbilar skulle varit inblandade i incidenter kopplade till gastankar, säger Lena Råstedt som är ansvarig för teknik- och garantiavd­elningen på KW Bruun, svensk importör av Opel.

 ?? FOTO: FREDRIK DIITS VIKSTRÖM ?? FICK KÖRFÖRBUD. Malin Hülphers och Jan Levanders Opel Combo var precis genomgånge­n, ändå fick bilen körförbud på grund av rostiga gastankar.
FOTO: FREDRIK DIITS VIKSTRÖM FICK KÖRFÖRBUD. Malin Hülphers och Jan Levanders Opel Combo var precis genomgånge­n, ändå fick bilen körförbud på grund av rostiga gastankar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden