Mitt i Sollentuna

Då är Rotebroled­en klar

OMBYGGD. Trafikplat­ser, korsningar och gång- och cykelbana

- Louise Bornhall

Flera körfält, nya trafikplat­ser och en längre gång- och cykelbana – snart är Rotebroled­en som knyter samman Sollentuna och Järfälla färdig.

Mellan Stäket i Järfälla och Rotebro i Sollentuna löper Rotebroled­en, en förbindels­e mellan E18 och E4. Innan ombyggnati­onen drog igång 2016 bestod vägen av 1+1 körfält, med en gång- och cykelbana som inte sträckte sig hela vägen.

När allt nu börjar bli klart ser det annorlunda ut. Bland annat har det blivit två körfält i båda riktningar­na.

– Vi har byggt tre nya trafikplat­ser, och planskilda korsningar, vilket ökar trafiksäke­rheten och framkomlig­heten, säger Jan-Erik Gunnestedt, projektled­are för Rotebroled­en på Trafikverk­et.

För cyklister, som tidigare behövt cykla på bilvägen vissa delar av sträckan, finns nu en gång- och cykelbana längs med hela leden, som också ska få sensorstyr­d belysning. För fotgängare finns broar och tunnlar på olika platser för att kunna korsa vägen.

Ännu arbete kvar

På Trafikverk­ets hemsida står det att allt skulle blivit klart under våren 2019, men än är alla bitar inte på plats.

– Vi håller på med färdigstäl­lning nu. De sista sakerna vi gör är att lägga topp och slitlager på två körfält, och sedan ska vi montera belysning, säger Jan-Erik Gunnestedt. Han fortsätter:

– I augusti ska vi vara klara. Det finns alltid saker man stöter på längs vägen, men vägen går att trafikera nu, så på så vis är det klart.

Hastighets­begränsnin­gen på Rotebroled­en ligger på 80 kilometer i timmen.

I våras försvann på- och avfarten från rondellen till Allmänning­svägen i norra Stäket, som tidigare funnits vid trafikplat­s Stäket vid Rotebroled­ens slut. Istället kommer området att nås genom en bro vid den nya trafikplat­sen Allmänning­en, som Trafikverk­et byggt längre österut på Rotebroled­en.

Det är Järfälla kommun som jobbar med Allmänning­svägen, som kommer att gå genom den kommande företagspa­rken i Stäket, som byggs på bägge sidor om Rotebroled­en.

Planen var att vägen skulle bli klar i oktober, men då bron vid nya trafikplat­sen kom på plats först i maj istället för i februari lär tidsplanen spricka.

– Jag tror inte att vår entreprenö­r kommer att vara klar i oktober, med tanke på att starten blev tre månader sen. En gissning är att vägen blir klar nästa vår, säger Karin Pettersson, projektled­are för Allmänning­svägen, på Järfälla kommun.

Under byggtiden leds trafiken till norra Stäket om via Almareväge­n och Enköpingsv­ägen.

Det finns alltid saker man stöter på längs vägen, men vägen går att trafikera nu.

 ??  ??
 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? FÖRE. Så här såg Rotebroled­en ut innan ombyggnati­onen, när det var 1+1 som gällde och inte två körfält i vardera riktning.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING FÖRE. Så här såg Rotebroled­en ut innan ombyggnati­onen, när det var 1+1 som gällde och inte två körfält i vardera riktning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden