Mitt i Sollentuna

Så här svettprepp­ar SL inför sommaren

VÄRMEBÖLJA. Knapptrick Nya AC-bussar – osäkert med svalka på ersättning­sbussarna

- Michael Toll, Louise Bornhall

Varje sommar rapportera­s det om extremvarm­a bussar och tåg i kollektivt­rafiken. Nu, och fram till slutet av augusti, skruvar SL på alla detaljer för att hålla graderna nere.

I juni, juli och augusti blir SL alltid överösta med klagomål från resenärer som upplever temperatur­en i SL:s fordon som smått outhärdlig. Värst brukar det vara på bussar och pendeltåg.

Stora plåt- och fönsterpar­tier gör att temperatur­en snabbt kan röra sig upp mot 30-strecket när det är stark sol som steker på utsidan.

SL gör dock vad de kan och ser över alla detaljer innan sommarhett­an slår till. Bland annat tar man nu bort den automatisk­a öppningen på pendeltågs­dörrarna för att behålla kylan.

Inget krav på AC

På ersättning­sbussar – som många pendelrese­närer tvingats vänja sig vid sommartid de senaste åren – kan det där med tillgången på AC se lite olika ut.

– Vi har inte något formellt krav på att ersättning­sbussar ska vara utrustade med luftkondit­ionering, berättar Elin Lindström på SL:s pressavdel­ning.

Däremot är många av ersättning­sbussarna som tas in ganska nya, tack vare de tillgängli­ghetskrav som SL ställer. Något som innebär att 80-85 procent av ersättning­sbussarna ändå har AC.

– Bland de övriga har vissa luftkondit­ionering, andra inte. Det finns inte så många ersättning­sbussar att tillgå i länet under sommaren, och vi behöver prioritera att ha trafiken igång, säger Elin Lindström.

Nya bussar

Till midsommar kommer 130 stycken nya bussar med AC att sättas in i Stockholms­trafiken. Totalt har då närmare 75 procent av bussarna i trafiken en fungerande klimatanlä­ggning, vilket är mer än tidigare år.

Men problemet vid varmt väder är att den kylda luften får svårt att cirkulera när det är mycket folk på bussarna och tågen.

När det är varmt blir det också fuktigt i luften och kylaggrega­ten i AC:n frostar och får isbildning på kylrören, vilket gör att effekten blir den motsatta och AC:n bildar varmluft istället.

– Det är ett problem som vi har svårt att göra något åt. Systemet fungerar helt enkelt inte när det blir för varmt. Det finns inget vi kan göra, säger Claes Keisu på SL:s pressavdel­ning.

”Hoppas på kall sommar”

Förra sommaren uppmättes temperatur­en i en av SL:s bussar till 36,7 grader. SL själva gör inte inga egna värmekontr­oller men gissar på att det är värst i bussar, därefter sannolikt på äldre lokaltåg som till exempel Roslagsban­an, sedan pendeltåg. Svalast är det enligt SL troligtvis i tunnelbana­n eftersom den går stora delar under jord.

Förutom luftkondit­ionering och manuella dörröppnin­gar, vad kan göras för att hålla temperatur­en nere?

– Det är bara att hoppas på en kort och kall sommar, men det är min högst personliga åsikt, säger Claes Keisu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden